MÅNGKULTUR. Efter att en somalisk pojke drunknade i en ankdamm tvingas nu änderna att avlivas. Orsaken? För att försöka hindra andra från att bli frestade av att gå ut på isen.

Foto: Helge Mathisen

Den 22 november inleddes en sökinsats för att hitta en somalisk pojke som hade försvunnit på vägen hem från skolan. Pojken hittades död i Parkdammen i Askim Folkepark i Norge, 100 meter från skolan.

I kölvattnen av händelsen beslutades det att änderna skulle tas bort och fontänen som höll dammen isfri skulle stängas av.

— Vi har bara gjort det som kommunen bett oss om att göra. De har haft ett möte och kommit fram till att de vill avlägnsa änderna för att inte fresta ungarna till att gå ut på isen, säger Morten Hødal i Folkeparkens Venner.

Söndagen den 16 december sköts änderna och deras reden togs bort.

— Jag tror att det är viktigt att folk tänker på att det här är änder. De har tagits bort för att vi inte vill förlora fler människoliv, säger Hødal.

Thor Hals, borgmästare i Askim, bekräftar att beslutet togs av kommunen men säger att han blev helt ”paff” när han hörde att änderna hade avlivats.

Händelsen har lett till starka reaktioner på sociala medier där lokala invånare säger att ankdammen var en populär plats för familjer.

Bilder på dammen visar att den är inhägnad. Det nämns heller inte om det har varit liknande händelser i parken tidigare.

Källor:
Avliving av ender får folk til å rase
Kommunen ville flytte ender så barn ikke skulle gå ut på isen. Viltnemnda fant fram rifla
Somalisk gutt druknet i andedam – endene avlives


  • Publicerad:
    2017-12-21 08:45