Ett fåtal företag äger större delen av mediemarknaden
2024-12-13 21:20
MEDIA. Soran Ismail har å Svenska Dagbladets vägnar intervjuat Stefan Jacobsson och Rickard Pekkarinen från Svenskarnas parti.
Idag publicerade Svenska Dagbladet en längre intervju med Stefan Jacobsson och Rickard Pekkarinen från Svenskarnas parti. De båda blev intervjuade av kurden Soran Ismail.
Ismail frågar under intervjun varför ett etniskt homogent Sverige är att föredra framför dagens mångkulturella samhälle.
— Vi menar att det blir ett tryggare samhälle. Och med den stora invandringen som sker i dag så kommer det om några generationer annars inte att finnas etniska svenskar kvar, svarar Jacobsson.
När Ismail frågar mer konkret hur SvP skulle gå till väga för att göra Sverige svenskt igen om de får makten svarar Jacobsson följande:
— Vi kommer i så fall att göra en omprövning av medborgarskapen. Det kommer att finnas invandrare som fortfarande kan vara medborgare. Det vi har sagt, som en relativt symbolisk skiljelinje, är 1975. 1975 fattades det ett riksdagsbeslut som sa att Sverige skulle bli ett mångkulturellt land. Innan dess hade vi ett tämligen välfungerande samhälle och de invandrargrupper som fanns här var så pass obetydande till antalet att det inte var några problem.
Inte helt oväntat frågar Ismail om han själv skulle få vara svensk medborgare men får då ett snabbt nej som svar.
— Även om ni skulle ha rätt i att er ”ras” är hotad så har jag svårt att förstå varför det är viktigt, säger Ismail vid ett tillfälle under intervjun.
Pekkarinen förklarar då att kulturen är sprungen ur rasen. Han har jobbat mycket utomlands och sa även följande i intervjun:
— Det här med att alla människor skulle vara lika, det tror jag inte riktigt på. Vissa har förutsättningar att klara av saker och ting och vissa har inte de förutsättningarna. Säger de ”vi ska börja lasta båten klockan två” så kommer de inte förrän klockan fem. Om de ska lasta en container, så kan de stå mitt under den och försöka styra. Inte ”fan, det är en container ovanför huvudet på mig, jag kanske skulle stå vid sidan av”.
I intervjun vägrar Jacobsson att ta avstånd från nationalsocialismen och säger angående Tredje riket att ”ser man till den sociala politik som fördes så var de ju ett föregångsland på många sätt”. Han kan dock inte förklara hur Svenskarnas parti inte är ett ”nazistiskt” parti när Ismail ställer den frågan.
När ”förintelsen” kommer på tal vill Jacobsson inte uttala sig om huruvida den ägt rum eller ej, men Pekkarinen säger att ”det är skumt att man inte får lov att ifrågasätta det”.
I samband med intervjun var SvD även i kontakt med andra partier i Sjöbo – orten där Jacobsson och Pekkarinen ställer upp i kommunvalet. Det lokala Sjöbopartiet tar inte avstånd från Svenskarnas parti och är öppna för att samarbeta med partiet.
— Ja, framförallt i flyktingfrågan i så fall. Jag brukar säga det, att om partier blir folkvalda så stänger jag inte dörren för nån. Jag vet inte vad de är för nåt. Jag har inte studerat Svenskarnas parti mer än vad jag har sett i massmedia. Men jag stänger inga dörrar, säger Sjöbopartiets ledare Johan Söderlin.
För att komma in i Sjöbo kommun behöver Svenskarnas parti få runt 200 röster i valet där.
Källa:
Inte alla svenskars parti