KYRKOVAL. Efter gårdagens kyrkoval står det klart att Socialdemokraterna kommer att kunna fortsätta att regera över Svenska kyrkan, trots att Sverigedemokraterna gick framåt. Valdeltagandet sägs ha varit det högsta sedan 1950.

En så kallad regnbågsmässa i Svenska kyrkans regi. Kyrkoorganisationens verksamhet betalas bland annat med medlemmarnas pengar, som man har rätt att driva in via skattesedeln.

Under gårdagen hölls kyrkoval för Svenska kyrkan, där det sionistiska partiet Sverigedemokraterna hade satsat hårt för att ”återta makten från vänsterliberalerna”.

Trots ett rekordhögt valdeltagande på hela 18 procent av de röstberättigade resulterade valet dock inte i några större förändringar.

Vid midnatt stod det klart att Socialdemokraterna blir fortsatt största parti med drygt 30 procent av rösterna, följt av Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (POSK) på 17 procent.

— Det är en lättnadens suck för många medlemmar. Vi har en betryggande majoritet för en öppen kyrka och måste arbeta för att ta vara på engagemanget för socialt arbete, bistånd och diakonin, säger Socialdemokraternas kyrkopolitiske talesman Jesper Eneroth.

Sverigedemokraterna ökade dock sitt stöd i Kyrkomötet, från 6 procent till 9,3. En ökning som man glädjer sig över.

— Det blev ett tydligt val mellan oss som står för tro och tradition, som vi ser det, och Socialdemokraterna som har utvecklats till mer av vänsterliberala opinionsbildare, säger Aron Emilsson, kyrkopolitisk talesperson för Sverigedemokraterna.

Till alla som hade hoppats på att SD skulle göra ett bättre val låter Emilsson hälsa:

— Jo, det var många som hade hoppats en rejäl framryckning, och att vi skulle kunna utmana Socialdemokraterna om att vara den dominerande kraften inom kyrkan, men jag ser det som väldigt glädjande att vi gått fram till ungefär tio procent.

Svenska kyrkans hemsida kan man se valresultatet i sin helhet.

Källor:
Ökat valdetagande i årets kyrkoval
S om resultatet i kyrkovalet: ”En lättnadens suck”
Preliminärt resultat för val till kyrkomöte 2017
Valdeltagandet ökar kraftigt – högsta siffran sedan 1950


  • Publicerad:
    2017-09-18 10:00