INRIKES. Socialdemokraterna kan komma att välja en kvinnlig partiledare efter Löfven, hävdar S-källor till Aftonbladet. Detta för att tvinga S och C att stödja efterträdaren som statsminister.

I efterspelet av statsminister Stefan Löfvens plötsliga avgång har det spekulerats i vem som ska efterträda honom som partiledare för Socialdemokraterna.

Eftersom den nya partiledaren inte automatiskt blir statsminister, utan behöver genomgå en riksdagsvotering, kan Socialdemokraterna komma att behöva tänka taktiskt.

Sossetidningen Aftonbladet, som har många källor inom partiet, skriver nu i en artikel att en kvinnlig partiledare kan vara det mest taktiska. Detta eftersom feministpartierna Vänsterpartiet och Centerpartiet då kan få svårt att rösta nej i en statsministeromröstning och därmed förstöra möjligheten för Sveriges första kvinnliga statsminister att bli vald.

Aftonbladets S-källor säger också att partiet räknat med en turbulent höst då väldigt mycket tyder på att regeringen inte kommer att få igenom sin höstbudget. Hade Löfven suttit kvar som partiledare hade han enligt löfte avgått som statsminister i ett sådant läge och eventuellt blivit tvungen att leda en övergångsregering in till valrörelsen.

— Det hade varit sämre. Det hade varit en försvagad position inför valet, säger en av de anonyma sossarna till tidningen.

Det kvinnliga kandidat som lyfts fram som starkast att bli Löfvens efterträdare är finansminister Magdalena Andersson.