POLITIK. Efter att ha besökt den grekiska ön Lesbos och sett alla främlingar i så kallade flyktingläger blev den socialdemokratiske riksdagsmannen Magnus Manhammar ”arg, ledsen och förtvivlad”. Nu vill han göra det enklare att söka asyl i Europa genom exempelvis ett elektroniskt asylansökningssystem på nätet.

Riksdagsledamoten Magnus Manhammar (S) blev ”arg, ledsen och förtvivlad” när han såg så kallade flyktingar på Lesbos. Nu vill han att de ska kunna söka asyl direkt på nätet.

Riksdagsledamoten Magnus Manhammar (S) besökte för tre år sedan den grekiska ön Lesbos, där han såg ett stort antal främlingar på väg att invadera det europeiska fastlandet. Händelsen föranledde att han nu, tre år senare, väljer att berätta om sina känslor i en motion till riksdagen.

”Känslorna har inte lagt sig”, skriver Manhammar. ”Jag känner mig arg, ledsen och förtvivlad. Arg över att flyktingar tvingas riskera sina egna och sina älskades liv för chansen att få använda sin mänskliga rättighet om att få söka asyl. Ledsen och förtvivlad över alla dem som inte klarar sig. För dem som den livsfarliga båtresan blir slutet. De flyende tvingas ta dessa helt livsfarliga risker för att alternativet till flykten över havet är värre”, berättar han vidare.

Dessa känslor har gjort det ”kristallklart” för Manhammar att det är upp till Sverige och EU att se till att främlingar inte gör ”dessa livsfarliga resor”.

För att icke-européer lättare ska kunna ta sig till Europa föreslår den upprörde riksdagsmannen att man inför ett ”elektroniskt asylsökarsystem på Internet”, ”humanitära visum” samt ”utökat arbete med FN:s kvotflyktingsystem”.

Kartlade politiska motståndare
Förutom att vara en av Blekinges toppar inom socialdemokratin har Magnus Manhammar en gedigen antirasistisk karriär bakom sig. Förutom att ha varit ordförande för ”Nätverk mot rasism i Blekinge” under sin tid som lokalpolitiker i Karlskrona var han också mellan 2011 och 2013 ansvarig för den judisksponsrade och privata underrättelseorganisationen Expos Malmökontor.

En av Expos huvuduppgifter är att kartlägga politiska dissidenter i Sverige, för att försöka förhindra att oppositionella yttringar växer sig för starka. Men när riksdagsledamoten Magnus Persson (SD) under en debatt i kammaren tidigare i år påpekade att Manhammar sysslat med åsiktsregistrering på svenska arbetsplatser tyckte han sig ha blivit utsatt för ett ”personangrepp”.

Enligt SVT ska han ha anmält Persson för förtal flera månader senare.

— I stället för att bemöta mina argument så attackerade han mig som person, kallade mig lögnare och sade att jag ägnat mig åt åsiktsregistrering. Ett ganska grovt förtal i en direktsänd debatt i SVT, sade Manhammar om Perssons utspel.

Källor:
Motion till riksdagen 2018/19:1992: Fler lagliga vägar för att söka asyl
Manhammar (S) polisanmäler SD-politiker för förtal


  • Publicerad:
    2018-12-10 07:30