SPANIEN. Under söndagen beslutades att det utlysta nödläget i Spanien skulle förlängas med ytterligare femton dagar. Befolkningen måste hålla sig inomhus tills vidare, vilket fått polisen i en liten stad på Mallorca att försöka muntra upp invånarna med sång.

I Spanien där antalet människor som är smittade med coronaviruset just nu skenar – i skrivande stund 28 572 – och där dödssiffrorna under senaste dygnet ökat med nästan 400 – har den spanska regeringen utlyst nödläge.

Det innebär att hela befolkningen satts i karantän och bara får lämna sina hem om de måste handla hem mat eller gå till apoteket. Endast en person i taget får gå ut och man riskerar böter om inte reglerna följs.

Polisen patrullerar gatorna för att se till att åtgärderna för att begränsa coronasmittan följs. Nödläget som skulle vara i femton dagar förlängdes under söndagen med ytterligare femton dagar.

För att muntra upp kanske speciellt barnen har polisen i en liten stad, Algaida på Mallorca, tagit till ovanliga åtgärder. Under gårdagen körde de med påslagna blåljus in på en liten gata där de parkerade.

Sedan vällde ett halvt dussin poliser ut ur bilarna, varav en beväpnad med en gitarr, och alla började sjunga tillsammans med invånarna som sjöng med från sina platser i fönster och på balkonger.

Källor:
Spanish police filmed singing and dancing to cheer up neighbourhood on coronavirus lockdown
Spanien förlänger nödläget med 15 dagar – nära 400 nya dödsfall


  • Publicerad:
    2020-03-22 14:00