SPANIEN. Minst två av tio män som låg bakom en actionfilmslik attack mot Nordkoreas ambassad i Madrid nyligen har identifierats med kopplingar till CIA. Spionerna har nekat till sin inblandning – förnekanden som av spanska myndigheter beskrivs som ”föga övertygande”.

Enligt Spanien planerades och genomfördes attacken mot Nordkoreas ambassad i Madrid av den amerikanska spionorganisationen CIA. OBS! Bilden är en illustration.

Det var den 22 februari som en attack som beskrivs som tagen ur en actionfilm genomfördes mot Nordkoreas ambassad i Madrid. En grupp män tog sig in på beskickningen och band fast och satte munkavel på personalen medan man under fyra timmar letade igenom byggnaden innan man lämnade med dokument, datorer och annan form av elektronik.

En av de anställda på ambassaden ska ha lyckats ta sig loss och fly till en granne och där kontaktat polisen, som vid ankomst till ambassaden möttes av en person som lyckades övertyga dem om att allt var i sin ordning. Lite senare kunde gruppen fly från ambassaden i stulna bilar, som man sedan dumpade på gatan.

Det var först efteråt som polisen hittade ambassadens personal bakbundna, med munkavel och papperspåsar över huvudet. Flera av dem fick uppsöka vård efteråt med lindriga skador.

Spansk polis har nu identifierat minst två av de tio gärningsmännen med kopplingar till den amerikanska hemliga underrättelsetjänsten CIA. I förhör har de utpekade spionerna förnekat all inblandning i attacken mot ambassaden – förnekanden som av spanska myndigheter beskrivs som ”föga övertygande”.

RT skriver att CIA kan ha varit ute efter information om Nordkoreas före detta ambassadör i Spanien, Kym Hyok, som arbetade i byggnaden under flera år innan han år 2017 skickades tillbaka till Nordkorea. Han var en del av det nordkoreanska team som anordnade och förberedde Kim Jong-Uns senaste möte med USA:s president Donald Trump, som hölls fem dagar efter ambassadattacken.

Det återstår att se hur CIA:s misstänkta inblandning i ambassadattacken påverkar USA:s relationer med Spanien och Nordkorea, då kränkningar av suveräna staters ambassader internationellt anses som ett diplomatiskt tabu.

Källa:
CIA may be behind February attack on North Korean embassy in Spain – reports


  • Publicerad:
    2019-03-14 08:00