UTRIKES. Under torsdagen röstade det spanska parlamentet igenom en icke-bindande motion som syftar till att flytta den spanske ledaren Francisco Francos grav. Den konservativa regeringen väntas dock inte genomföra en flytt av graven.

Nationalisten Francisco Franco, som här syns bredvid Adolf Hitler, blev Spaniens ledare 1939 efter ett blodigt inbördeskrig mot diverse subversiva krafter som ville göra Spanien till en bolsjevikisk lydstat. Han var landets ledare fram till sin död 1975.

Under torsdagen röstades ett förslag om att flytta den före detta spanske ledaren Fransisco Francos grav igenom i det spanska parlamentet. Bakom förslaget låg det spanska socialistpartiet, som även fick stöd av en rad andra oppositionspartier. Motionen är dock icke-bindande och gravflytten förväntas inte genomföras av den konservativa regeringen i Spanien.

Dessutom kräver en gravflytt den katolska kyrkans medgivande, då kyrkan har jurisdiktion över den basilika där Franco och även falangisten Jose Antonio Primo de Rivera ligger begravna. Motionen syftade också till att flytta kvarlevorna av soldater på båda sidor av trettiotalets inbördeskrig. Kvarlevorna flyttades ursprungligen under Francos styre till De fallnas dal, där ett känt krigsmonument står.

Franco vilar i Valle de los Caídos (De fallnas dal) i San Lorenzo de El Escorial, Madrid.

Det konservativa regeringspartiet Partido Popular har länge motsatt sig en flytt av Francos grav, med motiveringen att detta enbart skulle riva upp gamla sår som funnits i Spanien sedan inbördeskriget. Partiet har även motarbetat försök till namnändringar av gator och torg som fått namn efter Franco.

Källa:
Spanish parliament approves motion to exhume Franco’s remains


  • Publicerad:
    2017-05-13 17:10