Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Språktidningens chefredaktör ger Nordfront rätt: Medias användning av “Belarus” är politisk

Av Simon Holmqvist, 2020-11-02
simon.holmqvist@nordfront.se

SPRÅK. I en artikel på DN skriver språktidningens chefredaktör Anders Svensson om varför media i Sverige har övergett namnet ”Vitryssland” för ”Belarus”. Svensson skriver att ”Belarus nöttes in i takt med att rapporterna om valfusk, demonstrationer och massgripanden blev allt fler”.

I augusti kommenterade undertecknad fenomenet med att i princip all media i Sverige samtidigt övergett namnet ”Vitryssland” till förmån för ”Belarus”. Jag skrev då att det uppenbart var en politisk kampanj från en enad lögnpress för att markera mot landets president Aleksandr Lukasjenko som vägrar underkasta sig globalisternas krav.

LÄS MER: Vitryssland – inte Belarus

Av den anledningen lät jag meddela attNordfront även fortsättningsvis kommer att kalla landet för Vitryssland, för att på samma sätt markera mot lögnpressen och den globalistiska agendan för landet.

Nu har Anders Svensson, som är chefredaktör för Språktidningen, gett mig helt rätt. Svensson kommenterar nämligen i en artikel på DN:s kultursida medias namnbyte på Vitryssland. Han skriver att DN började använda ”Belarus” redan 2015 och att Utrikesdepartementet (UD) följde efter 2019 och att ”Vitryssland” då var tolv gånger vanligare än ”Belarus” i så kallad svensk press.

”Sedan i somras är förhållandet det motsatta”, konstaterar Svensson, ”Belarus är nu den dominerande formen i medierna”.

Svensson medger även att UD likväl som medierna hade politiska skäl när man valde att överge ”Vitryssland” till förmån för ”Belarus”:

Ett indirekt skäl till att såväl UD som medierna började förorda Belarus är att den formen har kommit att förknippas med oppositionen i landet.

Han menar också att mediernas ständiga rapportering om ”valfusk, demonstrationer och massgripanden” i Vitryssland hjälpte att nöta in namnbytet.

Eftersom Sverige inte har något organ som bestämmer vilket nationsnamn som ska användas konstaterar han triumferande att UD och mediernas taktik har lyckats:

Det som används mest brukar bli det som betraktas som korrekt. Därför kan vi med fog säga att det forna Vitryssland i dag heter Belarus på svenska.

Nordfront bryr sig dock inte vad Anders Svensson, UD eller den så kallade svenska lögnpressen tycker att landet heter. Vi kommer även fortsättningsvis att kalla landet för Vitryssland, vilket varit det svenska namnet på nationen sedan åtminstone 1600-talet.

 


  • Publicerad:
    2020-11-02 10:00