MEDIA. Nyligen uppmärksammade Sveriges Radio att en av Motståndsrörelsens medlemmar arbetar som deltidsbrandman. Nu menar bolagets kanalchef för P4 Västernorrland att man kommer att ”uppmärksamma strategin som Svenska motståndsrörelsen har”.

Röd_brandbil_Scania_P360_årsmodell_2012_-_6211

Sveriges Radio kritiserade nyligen att en av Svenska motståndsrörelsens medlemmar arbetar som deltidsbrandman i en by i Ångermanland. Bland annat intervjuade man utvalda bybor som var kritiska till anställningen.

— Det känns väldigt obehagligt. Vad kommer han göra om en asylsökande person är i nöd?, menar en av personerna som uppges bo på orten.

Vidare menar man att till exempel arbeta som brandman är en del i en hemlig strategi som Motståndsrörelsen har, ett avslöjande som man menar stödjer sig på ”interna dokument”.

Ett internt dokument från Svenska motståndsrörelsen beskriver hur deras aktivister ska verka i sina närområden. Aktivisterna uppmanas att vara socialt aktiva för att stärka banden mellan svenskar i allmänhet. De ska söka kontakt med ungdomar för att locka dem till sin ideologi. Det står bland annat att aktivister även ska bekämpa vad de kallar ’icke arisk’ kultur”, skriver man.

När man kontaktar Räddningstjänstens förbundschef i regionen, Micael Lundmark, menar han att förbundet inte vill förknippas med en nationalsocialistisk livssyn, men att det inte finns några skäl till att säga upp personen i fråga.

— Det är svårt att ge ett entydigt svar. Förbundet vill inte bli förknippat med den typen av åsiktsyttringar eller ageranden. Samtidigt har vi i Sverige en demokrati och yttrandefrihet. Det är viktigt för oss att personen inte ger uttryck för sina värderingar i sitt tjänsteutövande utan gör det på sin fritid, säger han.

— Vi följer personen i fråga och det finns ingenting att anmärka på och han fungerar väl i rollen som brandman, fortsätter han.

SR fortsätter granska Motståndsrörelsen
P4 Västernorrland kommer under veckan att fortsätta granska bland andra Motståndsrörelsen och uppmärksamma hur aktiva personer inom ”militanta nynazistiska organisationer” etablerat sig och fått flera känsliga uppdrag i samhället.

Kanalchefen Susanne Helsing menar att man i sin granskning kommer att ställa frågan om åsiktsfrihet mot en påstådd oro om hur ”extremistiska ställningstagande” kan påverka uppdrag och jobb.

Källor:
Därför uppmärksammar vi nynazister inom det civila samhället
Räddningstjänsten: Finns inget att anmärka på
Nazistprofil anställd som deltidsbrandman – ska rädda flyktingars liv


  • Publicerad:
    2015-06-22 18:50