Dokumentärserien ”Kluvet land” i Sveriges radio P1 har i inslaget ”Ingen är vän med en fattig” påstått att den fattiga Frida, som nu är 25 år, har jobbat på krogen sedan hon var 14 år och haft tre jobb för att klara sig. Fattiga Frida ska ha haft så dåligt ställt att hon varit tvungen att stjäla toalettpapper. Nu har Granskningsnämnden fällt inslaget för osaklighet.

M-bloggaren Per Hagwall blev misstänksam och gjorde då en research som Sveriges Radio skulle ha gjort från början om Frida Martinssons påstådda dåliga ekonomi. Det framkom att uppgifterna som tagits upp av SR inte stämmer det minsta. Den ”fattiga Frida” var visst stenrik.

Fattiga Frida Martinsson, i vimlet på P3 Guld Galan 2011 vid Stureplan.

Det visade sig att denna Frida ägde en dyr bostadsrätt i centrala Malmö vid St.Knuts Torg, där hon bor ihop med sin syster. SR hade också ”glömt” att berätta att programledaren för dokumentärserien, Mona Masri, och den fattiga Frida Martinsson är gamla kollegor på SR och att de dessutom har festat ihop. 

Som inte det vore nog har den vänliga journalistsjälen Mona Masri bett om kontant-donationer till fattiga Frida via Twitter, då ovetande personer velat skänka pengar till Frida.

Sveriges radios minst sagt vinklade inslag blev för mycket för Granskningsnämnden som nu fäller inslaget för osaklighet. Beslutet lyder: ”Nämnden konstaterar dock att för sammanhanget väsentlig information om Fridas faktiska levnadsvillkor utelämnades i programmet, särskilt att hon ägde en bostadsrätt. Mot bakgrund av att Fridas ekonomiska förutsättningar var centrala för programmets framställning anser nämnden att utelämnandet av informationen om att Frida ägde en bostadsrätt medför att programmet blev så vilseledande att det strider mot kravet på saklighet”.

Mona Masri är en ivrig påhejare av det mångkulturella samhället och har ett flertal tillfällen, bland annat under sin tid i programmet Tankesmedjan, uttalat sig vulgärt om diverse ting. Masri anser att Danmark är ”ett pissland” eftersom man där lagt lagförslag som hon uppfattar som invandringskritiska.


  • Publicerad:
    2012-10-30 13:19