UTRIKES. När polis gjorde tillslag mot ett hus på Sir Lankas östkust utlöste tre IS-terrorister sina självmordsbälten. När röken lagt sig var femton personer döda, inklusive tre kvinnor och sex barn.

Skärmbild från en video där åtta srilankier svär trohet till IS och dess ledare Abu Bakr al-Baghdadi inför terrordåden på påskdagen.

Det var på påskdagen som 250 människor dödades och över 500 skadades i flera attacker mot kyrkor och hotell i Sri Lanka. Bakom attacken låg en muslimsk gruppering som svurit trohet till Islamiska staten (IS).

IS kom senare också att ta på sig attacken, vilket  – om det stämmer – gör den till en av de blodigaste terrordåd som terrororganisationen legat bakom.

Sedan dess har ett 60-tal personer gripits misstänkta för inblandning i terrorattackerna. Under gårdagen slog polisen också till mot en bombfabrik i staden Ampara Sainthamaruthu.

Fortfarande tror man dock att en stor del av de inblandade terroristerna kan gå fria, och man eftersöker 140 specifika individer med koppling till den IS-lojala gruppen National Thowheeth Jama’ath (NTJ).

Under dagen slog polis till mot ett hus på Sri Lankas östkust, där man misstänkte att flera terrorister residerade. Det uppstod snabbt eldstrid, som dock avslutades med att tre män i huset utlöste sina självmordsbälten.

Sammanlagt femton personer ska ha dött i eldstriderna och av explosionerna, varav tre kvinnor och sex barn.

Minst två misstänkta terrorister tros ha lyckats fly från platsen.

— En skadad flydde på motorcykel och ytterligare en misstänkt terrorist kan vara på flykt, säger generalmajor Aruna Jayasekera till CNN.

Källor:
Polis gjorde tillslag – misstänkta männen sprängde sig själva
Misstänkt bombfabrik hittad i Sri Lanka
Terrorattentaten i Sri Lanka – detta har hänt


  • Publicerad:
    2019-04-27 11:00