SIONISM. ”Nog är nog – krossa sionismen!”, skanderade Nordiska motståndsrörelsen i Ludvika på första maj. Detta gjorde även SSU:s första maj-tåg i Malmö, vilket upprör Svenska kommitten mot antisemitism.

Det är Nyheter Idags judiske grundare Chang Frick som var först med att rapportera att SSU:s första maj-tåg i Malmö sjöng ”Leve Palestina och krossa sionismen”, vilket är refrängen från den pro-palestinska klassikern ”Leve Palestina!” av gruppen Kofia.

Nyheter Idag konstaterar vidare att den tidigare sossebossen i Malmö Ilmar Reepalu gick i spetsen av tåget – en man som tidigare kritiserats för påstått antisemitiska uttalanden.

— Jag har judiskt påbrå, det vände sig i magen. Det är osmakligt med tanke på Socialdemokraternas historia där de bland annat satte ”J” i passen för judar under andra världskriget, säger en jude som såg tåget till Nyheter Idag.

Även Kristdemokraterna är kritiska till antisionistiska uttalanden på första maj.

— Det innebär att man krossar den enda judiska statsbildningen i världen, det enda land där judar kan känna sig trygga. Det finns krafter i socialdemokratin som tänker bra i de här frågorna, exempelvis har Mona Sahlin öppet kritiserat Ilmar Reepalu för hans uttalanden om Israel och judar, säger Johan Ingerö, policychef i Kristdemokraterna, till Nyheter Idag.

Svante Weyler, ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism, är också upprörd över SSU Malmös slagord.

— Det är svårt att tänka att det betyder något annat än att man vill utplåna staten Israel. Och idén att man vill utplåna Israel är en antisemitisk tanke. Det finns en lång tradition av att dölja antisemitism bakom begreppet antisionism, säger han till SVT Nyheter.

Han kan inte heller tänka sig att tolka ramsan som en kritik mot staten Israel snarare än mot judar i sig.

— Nej, det kan inte jag göra i alla fall. Det finns många sätt att kritisera Israel på som inte handlar om att säga att sionismen ska upphöra. Sionismen är inget parti utan handlar om landets existens.

SSU:s kommunikationschef Amanda Borg är kluven till användandet av begreppet ”krossa sionismen”.

— Den syftar till ockupationen [av Palestina] och kritiken mot den – det finns absolut ingen antisemitism bakom, säger hon till SVT Nyheter.

— Att förbjuda en sång är ingenting vi har gjort tidigare. Kan man uttrycka en kritik mot Israels ockupation på ett annat sätt? Ja, förmodligen.

Ilmar Reepalu är också kritisk till att man sjöng att sionismen ska krossas, men menar att han var maktlös inför det och inte kunde protestera.

— Det låter sig inte göras på det sättet i ett demonstrationståg. Det skanderas många grova saker, även om att krossa kapitalismen och annat. Då ska man ha ett samtal om vad kapitalismen står för – att krossa kapitalismen är inte heller förenligt med socialdemokrati, säger han.

Även Nordiska motståndsrörelsen i Ludvika skanderade att sionismen ska krossas på första maj, likväl som kommunismen och kapitalismen.

Källor:
”Krossa sionismen” skanderar SSU:arna med Ilmar Reepalu i spetsen
SSU-demonstranter sjöng ”krossa sionismen” – kritiseras för antisemitism


  • Publicerad:
    2019-05-03 11:45