HYCKLERI. Stadsmissionen i Stockholm vägrar ta emot ett bidrag på 85 000 kronor – för att det kommer från Sverigedemokraterna. Direktorn Marika Markovits vill heller inte kommentera beslutet, men skriver i ett mail till partiet att deras ”människosyn” gör att pengarna inte kan tas emot.

Enligt Stadsmissionens egna uppgifter tjänar direktorn Marika Markovits 85 000 kronor i månaden – varför hon kanske anser sig ha råd att tacka nej till gåvan från Sverigedemokraterna.

I december auktionerade Sverigedemokraterna ut en ”helkväll med Jimmie Åkesson”. Den som vann auktionen skulle få besök av partiledaren, som också skulle laga middag och bjuda på. Enligt annonsen kunde Åkesson tillaga ”allt från traditionell svensk husmanskost till rätter med mer exotiska inslag, såsom tacos”.

Högsta budet landade på 171 800 kronor och hälften av pengarna gick till SD:s egna stiftelse Hepatica, vilken hjälper människor på flykt i deras närområde.

Resten av pengarna ville partiet skänka till en organisation som hjälper fattigpensionärer, mycket tack vare att det är en högt prioriterad fråga för partiet. SD:s kommunikationschef Joakim Wallerstein tog därför i april kontakt med Stockholms stadsmission och erbjöd dem hela den resterande summan, vilket var 85 000 kronor.

—  Men de sa nej och hänvisade till vår värdegrund. Jag frågade vad det är i vår värdegrund som krockar med deras principer och skickade vårt principprogram till dem, säger Wallerstein till Aftonbladet.

I ett mejl förklarade Stadsmissionens direktor Marika Markovits varför man känner att man har råd att tacka nej till pengarna, trots att de skulle räcka till 3 400 måltider:

Som vi tidigare meddelat väljer vi, Stockholms Stadsmission, att avstå från gåvor/sponsring från företag och organisationer vars verksamhet eller målsättning strider mot Stockholms Stadsmissions människosyn.

Nordfront kan dock avslöja att Markovits själv tjänar 1 022 000 per år (siffror från 2015) på att leda Stadsmissionens sociala arbete i Stockholm, vilket innebär att SD:s bidrag ganska precis motsvarar en ynka månadslön för henne.

Wallerstein ställer sig oförstående inför Markovits beslut och menar att man trots allt bara ville stödja deras verksamhet, villkorslöst dessutom.

— Jag tycker att det är konstigt. Det var inte så att vi skulle sätta upp en SD-banderoll framför deras kontor. Vi ville bara ge bort pengar. Nu tittar vi på andra organisationer som hjälper pensionärer, berättar han.

Aftonbladet uppger att de sökt Marika Markovits i flera dagar, men att vägrar att ställa upp på en intervju och hänvisar istället till mejlet hon skickade till Sverigedemokraterna.

Källor:
Stadsmissionen nobbar 85 000 kronor från SD
Årsredovisning 2015 – Stockholms Stadsmission


  • Publicerad:
    2017-06-07 22:20