EKONOMI. Den en gång statligt ägda banken Nordea försvinner nu helt ur statens ägor. Försäljningen beror på att regeringen ska kunna betala av delar ur statsskulden.

Staten har nu valt att sälja ut de sista aktierna i Nordea, vilka idag uppgår till endast sju procent. Anledningen till försäljningen tror många är att regeringen vill balansera statskassan. Regeringen har på senare tid lånat allt mer pengar, vilket har lett till att statsskulden har ökat. Anders Borgs budget som offentliggjordes nyligen innebar bland annat sänkta skatter samtidigt som regeringen måste låna pengar för att kunna genomföra planerade satsningar.

”Vad vi ser inför nästa år, valår, är att regeringen måste låna cirka 50 miljarder för att klara av den löpande driften. Att man i det här läget, en vecka efter att man har lämnat in budgeten som har fått mycket kritik gå vidare och sälja ut Nordea, som vi alla äger tillsammans, är det viktigt att regeringen kan förklara att man gör det för omsorg för skattebetalarna och inte för snygga till siffrorna [sic!]”, säger Magdalena Andersson, Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson.

Nordea har sålts ut bit för bit för att kunna betala av statsskulden. Senast i juni sålde staten ut aktier ur Nordea till ett värde av 19,5 miljarder. I februari 2011 såldes det också aktier till ett värde av 19 miljarder kronor. Den nya försäljningen väntas ge runt 20 miljarder kronor.

Vilka som kommer köpa aktierna den här gången är än så länge inte klart. Under försäljningen i somras var några av köparna Saudi Arabiens centralbank (Saudi Arabian Monetary Agency), Alecta och Swedbank Robur fonder. Störst aktieägare i Nordea är finska finanskoncernen Sampo.

Källa:
Nu säljer staten sista Nordea

  • Publicerad:
    2013-09-25 15:00