TELEFONI. Telia har utvecklat en algoritm för att hindra samtal från att nå fram till mottagaren. Det skriver Aftonbladet i en hyllande artikel.

Telia, vars största ägare är staten, kommer hindra personer från att nå fram till mottagare. För tillfället är det bluffsamtal där människor luras att ringa upp utländska nummer som kommer att blockeras. Att det delvis statliga företaget hindrar samtal från att nå fram är något som hyllas av Aftonbladet och av en representant för polisen som tidningen intervjuat.

– Rent juridiskt har mobiloperatörerna inget ansvar för det här, men de känner nog att de vill ta ett moraliskt ansvar. Och det är ju toppen om vi tillsammans kan motverka det här, säger Jan Olsson, kriminalkommissarie på polisens nationella it-bedrägericenter, till Aftonbladet.

Kritiker till det hela hyser farhågor om att det till sist är oliktänkande som kommer att hindras från att nå fram till en mottagare på samma sätt som politiskt oliktänkande idag hindras från att inneha bankkonton för sin politiska verksamhet. En kritiker skriver:

I en tid där vi ser att allt fler företag börjar ägna sig åt opinionsbildning och politik, är det rätt att en telefonoperatör ska få ta på sig friheten att blockera vissa samtal från att nå fram? Vem definierar vad ett ”bluffsamtal” är, och finns det risk för att detta kan missbrukas för att tysta sina meningsmotståndare eller konkurrenter?

Telia har kantats av en rad skandaler de senaste åren där ledande chefer misstänkts för såväl våldtäkt som mutbrott. De senaste åren har Telia också visat upp en stark politisk agenda där man bland annat uppmanat till otrohet och rasblandning, något som företaget fick stark kritik för.

Ordförande för Telia är Marie Ehrling som tidigare arbetat för Regeringskansliet vid Finans- och Utbildningsdepartementet. Hon var tidigare gift med den förre folkpartiledaren Bengt Westerberg.

Källa:
Telia sätter stopp för bluffsamtal


  • Publicerad:
    2019-07-22 22:40