SEXUALBROTT. En 50-årig man som är anställd på Statens institutionsstyrelse (SiS) åtalas för flera fall av sexuellt utnyttjande av en flicka som tvångsvårdats på en av myndighetens boenden. Samtidigt misstänks flera anställda på ett SiS-boende i Norrland för att ha inlett sexuella relationer med intagna flickor.

På ett boende i Västsverige misstänks en man i 50-årsåldern för att ha utnyttjat en 16-årig flicka sexuellt. Mannen är anställd av Statens institutionsstyrelse (SiS), som driver ett HvB-hem där flickan varit intagen. Nu åtalas 50-åringen för flera fall av sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning och sexuella ofredanden. Mannen nekar till brott.

Samtidigt avslöjar Sveriges Radio Ekot att flera anställda på SiS ungdomshem Vemyra utanför Sollefteå misstänks för att ha inlett relationer med intagna flickor. Hemmet i fråga är till för flickor mellan 16 och 21 år med bland annat psykosociala problem och missbruksproblematik.

I det senare fallet ska flera av de anställda ha påpekat de olämpliga relationerna för ledningen, dock utan att ha fått gehör.

— Det är fruktansvärt. Det får inte förekomma. Tjejerna som bor på Sis har nog på sitt bord. Det var väldigt nedtystat från ledningen, berättar en kvinnlig anställd på boendet för Sveriges Radio.

En förundersökning ska ha inletts mot en medelålders man som haft en dokumenterat ”mycket nära och oprofessionell relation” med en av flickorna på boendet. Trots att förundersökningen lades ned valde mannen att säga upp sig. Boendet kom sedan att inleda en Lex Sarah-utredning.

— Det är absolut ingenting vi på något sätt kan acceptera eller stå för. Det görs utredning enligt Lex Sarah i det här ärendet. Då är tanken att försöka samla in alla uppgifter i den och göra en bedömning om det har förekommit uppgifter som man inte tagit hänsyn till tidigare, säger Krister Berglund, som är institutionschef för boendet.

Senast i slutet av förra året var SiS i blåsväder, då en kvinnlig chef anklagades för sexuella närmanden mot kvinnliga kollegor. Kvinnan ska bland annat ha gett en underordnad smisk inför andra kollegor, med motiveringen att hon varit ”stygg”.

Källor:
Anställd åtalas för sexbrott mot tvångsvårdad flicka
Anställd vid Sis-hem åtalas för sexuellt utnyttjande
Personal hade sex med unga intagna vid ungdomshem


  • Publicerad:
    2018-08-06 12:00