SVERIGE. Den statliga myndigheten Statens medieråd lanserar tillsammans med Nyheter24 en dag för att bekämpa ”näthat”. Samtidigt används formuleringar som pekar ut enbart svenskar som näthatare.

Näthatet ska bekämpas genom att "öppna ditt hjärta".

Näthatet ska bekämpas genom att ”öppna ditt hjärta”.

Statens medieråd har tillsammans med nättidningen Nyheter24 bestämt att 4 november ska vara en dag för att bekämpa näthat och istället ”sprida nätkärlek” på sociala medier. Statens medieråd skriver på sin sida:

Ge dig ut i de sociala medierna, dela med dig av nätkärlek och fina kommentarer du fått. Sprid kärlek till andra, lyft upp personer som stått upp mot hatet och uppmana folk som näthatar till att sluta. Och vänta inte – gör det redan nu.

”NoHate-dagen” den 4 november har för sitt ändamål lånat Fredrik Reinfeldts slogan ”öppna ditt hjärta” från det tal där han utlovade ännu mer massinvandring och uppmanade svenskar att anpassa sig.

Dagen är en del av kampanjen ”No hate speech movement” som Statens medieråd tidigare initierat och som nu Nyheter24 anslutit sig till genom kampanjsidan NoHate. Den statliga myndigheten uppmanar i sin artikel läsarna att vända sig till NoHate-sidan ”för att läsa mer om näthat”.

På NoHate klargörs att målet med kampanjen är att bekämpa sexistiskt och rasistiskt näthat. Det rasistiska näthatet beskrivs som ”främlingsfientlighet”, ett begrepp som fungerar som en ren omskrivning, inte minst inom media, för invandrarfientlighet. Detta har tolkats av flera som att Statens medieråd och Nyheter24 egentligen menar att enbart svenskar kan vara näthatare eller att endast en del av näthatet ska bekämpas.

No Hate Speech Movement syftar till att att höja kunskapen, särskilt hos barn och ungdomar, om främlingsfientlighet, sexism och liknande former av intolerans samt mobilisera för att främja mänskliga rättigheter, demokrati och jämställdhet på internet.

Statens medieråd har tidigare i år åtagit sig att bekämpa alternativ media och få svenskar att sätta total tillit till etablerad media.

Källor:
4 november: NoHate-dagen – delta du också (Statens medieråd)
4 november: NoHate-dagen – delta du också (Nyheter24)


  • Publicerad:
    2014-10-25 18:45