En unik hemsida på arabiska har skapats som kombinerar mysiga videoinslag och annan ”säljande” information om Sverige. Den moderna formen på hemsidan ser i övrigt ut att följa klassisk PR-stil där Sverige framställs som ett attraktivt land att bo i för personer med arabiskt ursprung.

Den 19 oktober lanserade handelsminister Ewa Björling den arabiska hemsidan ar.sweden.se. Denna sida är en skräddarsydd arabisk variant av sweden.se, vilken utgör den officiella informationen om Sverige utomlands.

– Sajten vänder sig till stor del till unga människor vilka utgör en viktig del av den demografiska profilen i regionen. Alla artiklar länkar till de mest populära sociala medierna för att uppmana användarna att dela med sig och kommentera innehållet, säger Ewa Björling i Utrikesdepartementets pressmeddelande.

Vid genomgång av den ordinarie Sverige-informationen på sweden.se går det att klicka sig fram på andra språk. Det visar sig att det även där publiceras för mottagargruppen skräddarsydd reklam. Den arabiska hemsidan sticker dock ut med att den är särskilt bearbetad för en arabisk mottagargrupp och förlänad en egen adress.

En iakttagare av den arabiska hemsidan kan, oavsett kunskap i arabiska språk, avläsa bilder och videoklipp och dra sina slutsatser om vilka signaler som skickas ut. Sverige framställs som en kosmopolitisk plats eller en världsglob i miniatyr, där alla människor är välkomna. Där livet är enkelt, bekvämt och tryggt.

Låt oss gissa att handelsministern i sin fantasi ser hur den rika arabiska affärsmannen väljer att flytta hit med sin familj och bidra med skatteintäkter och nya arbetstillfällen. Eller geniet med den eftersökta akademiska spetskompetensen som bidrar med enorma insatser till det svenska näringslivets uppsving. Effekten blir troligare desto mer kontraproduktiv just på grund av den farliga kombinationen av att göra reklam för Sverige på detta sätt samtidigt Sverige gör sig känt internationellt som ett land där det är förhållandevis enkelt att erhålla uppehållstillstånd. Behöver man i sammanhanget påminna om de sociala förmånerna som ännu står att ta del av?

Det vi kommer att se är snarare en ökande grupp främlingar som inte känner någon samhörighet med det samhälle de bor i. Något som kanske tydligast kommer till uttryck genom misshandlade brandmän i Malmö, uppeldade bilar och krossade skyltfönster.


  • Publicerad:
    2011-11-01 00:00