POLITIK. Enligt statsvetare Jonas Hinnfors är den tidigare infekterade frågan om Lagen om anställningsskydd för arbetare som bortblåst. Detta skydd för arbetarklassens yrkesverksamma kommer att försvinna även med ”arbetarpartiernas” hjälp.

Statsvetare Jonas Hinnfors. Foto: Jonas Hinnfors/Twitter.

Trots att Vänsterpartiledaren Nooshi Dadgostar säger att hotet om en misstroendeomröstning finns kvar har risken för en regeringskris minskat rejält. Det säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet till TT.

I lördags beslutade Vänsterns partistyrelse att ”hålla fast” vid hotet om misstroendevotum på grund av förändringarna i arbetsrätten. Men Hinnfors gör bedömningen att det inte betyder så mycket i praktiken.

— Menar Vänsterpartiet att man ska vänta på propositionen [om Lagen om anställningsskydd, LAS], eller kan man utlösa ett hot i morgon? Det partiet har gjort så här långt är att avvakta, och det verkar troligt att man kommer att göra det även framöver, säger Jonas Hinnfors till TT.

För att det avtal som nu finns ska bli lag måste regeringen och samarbetspartierna först lägga ett lagförslag. Sedan sker en remissomgång, innan en proposition kan läggas fram för riksdagen för att rösta för den.

— Varje steg tar tid, och räknar man ihop det borde det ta mer än ett år till en proposition når riksdagen. Då pratar vi våren 2022, säger Jonas Hinnfors.

Trots det interna uppropet tror statsvetaren ändå inte att det råder någon upprorsstämning inom partiet.

”Vänsterpartiet är nu ovanligt harmoniskt”
— Jonas Sjöstedt blev successivt väldigt uppskattad inom partiet, och han lämnade över ett ovanligt harmoniskt Vänsterparti till Nooshi Dadgostar. Även om hon är ny på posten är hon känd inom partiet och har haft tunga poster tidigare, så det finns inget som talar för att hon skulle ha en svag position, säger Hinnfors.

Vad som kommer händer med LO är en av de viktigaste frågorna, anser Hinnfors. Kommunal och Metall har fler än hälften av medlemmarna, men många förbund står kvar vid sin position utanför avtalet. Därför hamnar ordföranden Susanna Gideonsson – som dessutom sitter i Socialdemokraternas verkställande utskott – i en knivig sits, skriver TT.

— Hon har inte tagit avstånd från vad Kommunal och Metall har skrivit under. Det kan komma att bli så att hela LO ansluter sig, och då blir det svårt för Vänsterpartiet att driva misstroendefrågan, säger Hinnfors till TT.

Bland januaripartierna har LAS-frågan tidigare orsakat stora spänningar, och debatterna har gått höga i de större massmedierna. Men detta är som bortblåst, säger Hinnfors.

— Sannolikheten för en regeringskris har på kort sikt minskat ganska ordentligt. Det troligaste är att frågan förs undan från den politiska dagordningen, och processen för att ta fram ett lagförslag påbörjas. Regeringen har inget intresse av att skynda på den processen, utan det kommer att ta tid, avslutar Jonas Hinnfors.


  • Publicerad:
    2020-12-09 11:20