Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Stefan Jacobsson: “Hetsen mot Ryssland är negativ och hotar freden i Europa”

Av Redaktionen, 2015-03-10
redaktionen@nordfront.se

NATIONALISM. Svenskarnas parti ska delta i ett ”ryskt konservativt forum” i S:t Petersburg. Syftet med mötet uppges vara att skapa en ”alleuropeisk rörelse för att främja ryska intressen”.

front svp

DN har intervjuat Stefan Jacobsson (SvP) om ett nationalistiskt möte som ska hållas i Ryssland.

— Mötet kommer bland annat att diskutera Ukraina och det som sker i regionen. Vi ser mycket negativt på den krigshets som USA och Nato ägnar sig åt och hur man försöker skapa negativa attityder mot Ryssland, förklarar Stefan Jacobsson som är partiledare för Svenskarnas parti till DN.

När Bonniertidningen försöker lägga skulden för Ukrainakonflikten på Ryssland avfärdar Jacobsson det med att det som hotar Europa är hetsen mot Ryssland.

— Det finns alltid två sidor av ett mynt men det är hetsen mot Ryssland som är negativ och som hotar freden i Europa. Varje folk har rätt till sitt eget land, säger han.

Vidare säger Jacobsson att ukrainarna i och för sig har rätt till ett eget land, men han nämner sedan att det också hållits en folkomröstning på Krim där folket valde att tillhöra Ryssland.

På frågan om ”nynazister” kommer delta på mötet svarar Jacobsson undvikande.

— Mig veterligen är det nationalistiska grupper och enskilda som deltar, vad etablissemangsmedier och vänstertidningar kallar dem är inte intressant, hävdar han.

Jurij Ljubomirskij, en av arrangörerna bakom mötet, säger att de vill ”försvara traditionella värderingar” och ”främja ryska intressen” genom mötet.

— Vi behöver allierade i Europa, bland annat i samband med konflikten i Ukraina. Vi hoppas förstås att de partier som finns representerade i EU-parlamentet kan hjälpa till att stoppa de antiryska sanktionerna, säger Ljubomirskij.

SvP deltog nyligen på ett möte med samarbetsprojektet Alliance for Peace and Freedom (APF) som leds av Roberto Fiore, partiledare för Forza Nuova. Nordfront lyfte då fram det faktum att APF, vars ledningsgrupp SvP numera ingår i, författat ett dokument som försvarar Ryssland mot NATO och andra krafter som konspirerar mot Ryssland, vilket innebär att SvP som tidigare kritiserats av andra nationella för enskilda medlemmars pro-ukrainska hållning nu i praktiken tog ställning för Ryssland i Ukrainakonflikten.

Fakta: Svenskarnas parti och krisen i Ukraina

Svenskarnas parti har tidigare fått kritik av stora delar av den nationella rörelsen för att flera av partiets framträdande medlemmar gett stöd till trupper som strider för kuppregimen i Ukraina, eller som själva tagit del i striderna mot Ryssland.

De som främst bedrivit propaganda mot Ryssland var personer inom SvP-radion Radio framåt, numera oberoende projektet Radio Motgift, som styrs av dåvarande partistyrelsemedlemmen Dan Eriksson. SvP:s talare och konferencier Magnus Söderman startade projektet ”Svenska Ukrainafrivilliga” tillsammans med Mikael Skillt som inom Azov – ett förband som finansierats av judiska oligarker och det ukrainska inrikesministeriet – strider mot rebellerna.

Dan Eriksson höll också i kontakterna med det ukrainska partiet Svoboda och SvP ansåg länge att Svoboda ”har spelat och fortsätter att spela en viktig roll i denna pågående revolution”. Samtidigt som SvP gav Svoboda stöd anklagades Svoboda av partier som Gyllene gryning för att vara lierat med judisk-amerikanska krafter. SvP tvingades till sist frysa samarbetet med Svoboda på grundval av ”ett flertal underliga uttalanden och ställningstaganden”.

En förändring började ske i augusti förra året då Svenskarnas parti gick ut med ett klargörande om att det från partiets sida nu var förbjudet för medlemmar att ta del i den väpnade konflikten i Ukraina. Men också här fick partiet kritik för att ha ställt värdeneutrala formuleringar som ”den ukrainska regeringen” mot det värdesubjektiva ”Putinstyret”, och därmed på samma gång spridit den i västmedia populära föreställningen att det är Ryssland och Vladimir Putin som styr över rebellerna i Novorossija i östra Ukraina.

Efter riksdagsvalet i Sverige började vissa av de SvP-medlemmar som propagerat mot Ryssland att överge partiet. Samtidigt som SvP:s tidning Realisten föll samman försvann skribenter till Radio Motgift och vissa av dem gick i samband med detta också ur partiet. Dan Eriksson lämnade efter valet sin plats i partistyrelsen för Svenskarnas parti.

Källa:
Svenskarnas parti till ryskt nationalistmöte


  • Publicerad:
    2015-03-10 19:16