POLITIK. Statsminister Stefan Löfven samt den övervägande majoriteten av Sveriges politikerelit hade sett fram emot att Hillary Clinton skulle ta hem presidentposten. Löfven tvingas nu motvilligt acceptera valresultatet och kommer att anstränga sig för att Sverige även i fortsättningen ska ha goda relationer med USA.

lofven

Det råder en dyster och nedslagen stämning bland Sveriges politiker och journalister idag sedan Donald Trump tidigt under morgonen tog hem presidentvalet i USA. Enligt statsminister Stefan Löfven har regeringen förberett sig för olika scenarier hela hösten men valresultatet har ändå skapat en orolig stämning.

— Nu har alla politiska ledare ett oerhört stort ansvar för att detta inte sprids. Vi kan inte ha ett så här hatiskt politiskt klimat. Det tjänar ingen på, säger Löfven.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström är bekymmersam och känner en stor osäkerhet till hur hon och de övriga utrikesministrarna i EU ska förhålla sig till Trump.

— Här finns ju ganska vidlyftiga uttalanden om det ena och det andra. Alltifrån att bygga en mur mot Mexiko till säkerhetspolitiken, säger Wallström.

Övriga partiledare för Sveriges åtta riksdagspartier delar Löfven och Wallströms oro och vissa har svårt att på ett statsmannamässigt vis förhålla sig till valresultatet.

— Donald Trump är en farlig populist och som kvinna känner jag förfäran över hans sexism, som liberal förfasande över hans rasism. Men också som mamma över hur han behandlar andra människor, säger Centerpartiets partiledare Annie Lööf.

— Vi har en starkare position nu i och med att vi sitter med i FN:s säkerhetsråd. Jag tror att det är bra att stå upp för internationella lösningar och mänskliga rättigheter. Jag tror också att den svenska Natodebatten kommer att påverkas tydligt av det här. Jag tror att stödet för Natomedlemskap helt enkelt kommer att minska. Det är nog få svenskar som vill vara med i samma militära allians som Trump och Erdogan, säger Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt.

— Det kommer att vara otroligt svårt för Trump att verkställa alla uttalanden som han har gjort. Men det är inte osannolikt att han väljer att frångå en hel del av sina vallöften på olika sätt. Risken är då stor att han anklagas för löftesbrott som han själv lovat att han ska göra upp med. Så oavsett kommer det var en oerhört svår situation, säger Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor.

— Trump har ju uttalat sig väldigt skeptisk till hela Natosamarbetat och skulle han göra allvar av det han sagt så kommer ju Natos roll att minska kraftigt och det innebär ju ett kraftigt försämrat säkerhetsläge i Europa och den enda som skulle bli glad över det är ju Putin, säger Liberalernas partiledare Jan Björklund.

Källa:
Löfven: Vi har förberett oss för detta


  • Publicerad:
    2016-11-09 17:10