INRIKES. Stefan Löfven (S) har efter olika uppgörelser regerat Sverige sedan 2014, utan att egentligen fått mandat från väljarna. I en intervju uppger han att målet är att sitta kvar till 2026.

Stefan Löfven ger sig inte utan siktar in sig på att sitta kvar som statsminister till 2026. Foto: Olaf Kosinsky (CC BY-SA 3.0).

Stefan Löfven (S) har formellt förlorat två val – 2014 och 2018 – men lyckats sitta kvar genom att genom att högt över svenskarnas huvuden ingå två kontroversiella uppgörelser, decemberöverenskommelsen (DÖ) och januariöverenskommelsen (JÖK).

Löfven siktar nu på att sitta kvar som statsminister även under nästa mandatperiod och på så sätt regera Sverige till 2026. Detta avslöjas i en intervju med HD/Sydsvenskan.

— Jag har inget annat i sikte nu, nej, säger Löfven.

Om mannen – under vars regim Sverige genomgått en minst sagt uppseendeväckande förändring – lyckas sitta kvar kommer han att vara den statsminister som suttit längst sedan Tage Erlanders 12 år.

Löfven glädjer sig även åt stödet från Centerpartiledaren Annie Lööf (C), som gått ut med att hon kan tänka sig att sitta i en regering ledd av Socialdemokraterna.

— Vi har haft ett väldigt bra januarisamarbete i ett svårt parlamentariskt läge. Vi kommer att gå till val som enskilda partier. Men vi vet att vi kommer att behöva samarbeta även efter nästa val, säger Löfven till SDS.

Stefan Löfven uppger att han ser fram emot valrörelsen 2022 och han vill vara tydlig med att målet är att sitta kvar som statsminister.


  • Publicerad:
    2021-03-12 14:00