INRIKES Idag har Stefan Löfven lämnat in sin avskedsansökan hos talmannen. Nu förväntas talmannen föreslå Magdalena Andersson som ny statsminister.

Under dagen stod det klart att Centerpartiet har kommit överens med regeringspartierna om att släppa fram Socialdemokraternas nya partiledare Magdalena Andersson som statsminister.

För att inte rösta nej till Andersson krävde C en försvagning av det så kallade strandskyddet och ett stärkande av skogsägares rättigheter.

Nu har Stefan Löfven därför lämnat in sin avskedsansökan hos riksdagens talman Andreas Norlén.

Under en pressträff efter mötet med talmannen tackade Löfven för sin tid som statsminister.

— Det har varit sju fantastiska år och jag är väldigt stolt som arbetargrabb att ha fått förmånen att leda vårt land under de här åren.

På fråga hur Löfven ser på möjligheten för regeringen att stå kvar med tanke på att C i dagsläget inte säger sig vara beredd att stödja höstbudgeten svarar Löfven svävande.

— Vad vi förstår finns ingen hel budget som alternativ utan det kommer att diskuteras så vi får se.

Frågorna kring regeringens möjlighet att regera vidare verkar överhuvudtaget inte vara något som Löfven vill tänka på. På fråga ifall han känner att han lämnar över en politiskt stabil regering svarar den avgående statsministern:

— Jag lämnar över ett parti som mår riktigt bra. Bättre än på länge. Sen är den parlamentariska situationen som den är, men vi har exakt samma läge som i somras.

För att Magdalena Andersson ska kunna väljas som statsminister krävs inte bara Centerpartiets stöd utan även Vänsterpartiets. Trots att V har gett besked om att man har vissa krav för att släppa fram Andersson är det endast C som regeringen förhandlat med.

På frågan varför han inte har inväntat Vänsterpartiets besked innan han gick till talmannen svarar Löfven.

— Vad är det för besked jag ska vänta på?

— Vänsterpartiet får inse att det kommer bli en ny regering och då är det en fråga vilken man vill ha.

Trots förhållandevis tuffa frågor från journalisterna om Vänsterpartiet hänvisar Löfven bara till sin efterträdare och menar att det är upp till henne.

— Jag lägger mig inte i den processen.

Löfven kommer närmast att leda en övergångsregering fram tills att en ny statsminister har valts. På pressträffen framgår att han har fått flera erbjudanden om ”internationella uppdrag”, men Löfven vill inte närmare gå in på vad han ska göra i framtiden.