SVERIGE. Dagen efter att finansministern Magdalena Andersson (S) gått ut och kallat Sverigedemokraterna för ”nyfascistiskt” gör statsminister Stefan Löfvén detsamma i en debattartikel i Dagens Nyheter.

En tänkbar SD-kandidat till vänster i bild.

En av Sverigedemokraternas stora inspiratörer till vänster i bild?

Epiteten på Sverigedemokraterna har skiftat genom åren. Från ”det rasistiska partiet Sverigedemokraterna” har partiet blivit ”högerextremt”, ”högerpopulistiskt” och ibland bara kallats för Sverigedemokraterna.

Men efter att Sverigedemokraterna lyckats fälla regeringens budget har socialdemokratiska företrädare börjat använda sig av de gamla fraserna och beskriver meningsmotståndare som ”fascister”. Igår gick finansministern Magdalena Andersson (S) ut och kallade Sverigedemokraterna för ”nyfascistiskt” och idag gör Stefan Löfvén detsamma.

Det är i ett debattinlägg på Dagens Nyheter som Löfvén hävdar att det socialkonservativa partiet Sverigedemokraterna är ”nyfascistiskt”. I samma artikel skriver han att partiet inte respekterar Sveriges demokratiska institutioner, dock utan att specificera varför:

I över hundra år har Socialdemokraterna stått upp för ett solidariskt samhälle där vi tillsammans hjälps åt att lösa samhällsproblem i stället för att peka ut syndabockar och ropa efter enkla lösningar. Det har varit ytterst framgångsrikt. Därför kommer jag aldrig att agera på ett sätt som ger makten över landets utveckling till ett nyfascistiskt enfrågeparti som vare sig respekterar människors olikheter eller Sveriges demokratiska institutioner.

Löfvén, som redan efter valsegern i september klargjorde att han skulle göra allt för att blockera Sverigedemokraterna, skriver vidare att han vill ha en ”konstruktiv diskussion” och ”mer samarbete och mindre blockpolitiskt tänkande”.

– Vi befinner oss i ett nytt och mycket oroande läge, skriver Stefan Löfven. För den sittande regeringen är läget extra allvarligt eftersom 98 procent av befolkningen vill ha bort regeringen enligt en opinionsundersökning av Ipsos.

Källa:
”Mer samarbete och mindre blockpolitik är nödvändigt”


  • Publicerad:
    2014-12-06 23:45