INRIKES. Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfvens morfar var nationalsocialist. Något han nyligen fått reda på genom en ny bok som skrivs om honom av journalisterna Lova Olsson och Lena Hennel.

Det var genom journalisterna Lova Olsson och Lena Hennel som Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven fick veta att hans biologiska morfar var nationalsocialist. Anledningen till att han inte vetat om detta tidigare skall vara att han knappt tio månader gammal adopterades bort.

När Löfven senare i 20-årsåldern fick kontakt med sin biologiska mor talades det inget om hans morfars kamp: ”Det känns naturligtvis olustigt trots att det handlar om en person som jag inte har haft någon relation till. Jag lärde känna min mamma först när jag var i 20-årsåldern och vi pratade väldigt mycket politik. Hon var väldigt tydlig i sina värderingar och de var så långt från nazismen som man kan komma. Men hon beskrev att förhållandet till min morfar hade varit mycket dåligt.”

Stefan Löfven uppger att hans morfar inte bara var en övertygad nationalsocialist, utan att han även kämpade aktivt för sitt folk genom att arbeta med att trycka en nationalsocialistisk tidning. Upptäckten beskriver han som ”en pusselbit som kommer på plats”, men känner frustration över att inte kunna fråga någon om sin morfars livsval: ”Det är frustrerande att få reda på detta när det är för sent att ställa frågor. Min biologiska mamma lever ju inte längre.”

Källa:
Stefan Löfvens mörka familjehistoria avslöjad


  • Publicerad:
    2013-06-03 23:40