ISRAEL. Nu har parlamentsledamöterna i det israeliska Knesset röstat igenom ett lagförslag som kan ge 20 års fängelse till den som kastar sten på bilar och vägar.

1406208665585

69 av Knessets 120 ledamöter röstade för ett lagförslag som kan ge den som kastar sten på bland annat bilar 20 års fängelse. Endast 17 ledamöter röstade emot förslaget som kritikerna menar går emot den grundläggande principen om att straffet ska stå i proportion till brottet.

— Lagen är hatisk och emot den grundläggande principen att straffet ska stå i proportion till brottet, säger Qadura Fares, ordförande för Palestinska fängelseklubben.

Israels justitieminister Ayelet Shaked, som tillhör det bosättarvänliga partiet Judiskt hem, menar å sin sida att alla palestinier som kastar sten är terrorister och att man ska ta i med hårdhandskarna.

”Toleransen för terrorister slutar i dag”, skriver hon i ett meddelande.

2011 uppges tre israeler och ett spädbarn ha omkommit efter stenkastning mot bilar. Kritikerna av lagen påpekar dock att flera palestinska stenkastande demonstranter har dött och hundratals skadats efter att Israelisk militär öppnat eld mot dem.

Varje år uppges tusentalet personer åtalas för stenkastning i Israel och om ingen blivit allvarligt skadad var tidigare straffet några månaders fängelse.

Källa:
Stenkastning i Israel kan ge 20 års fängelse


  • Publicerad:
    2015-07-21 17:00