VETENSKAP. Den världskände fysikern Stephen Hawking vill tillsammans med en rysk miljardär leta efter utomjordiskt liv i universum genom att söka efter utomjordiska signaler.

Tillsammans med den ryske företagaren och miljardären Jurij Milner, som sponsor, vill den världskände brittiske fysikern Stephen Hawking leta efter utomjordiskt liv. Under projektet, som heter Breakthrough Listen, kommer man att söka efter utomjordiska signaler som kan ge tecken på att det, förutom människan, existerar andra högstående livsformer i universum.

Hawking säger att även om projektet inte ger några resultat är det ändå ett ”intressant vetenskapligt experiment som är värt att genomföra”.

— Även om vårt sökande inte ger något resultat är det i alla fall ett intressant vetenskapligt experiment som är värt att genomföra. Kanske får vi inga bevis på att vi inte är ensamma i universum, men sökområdet kommer att begränsas avsevärt, säger Hawking.

Det hela kommer att finansieras av Milner som sammanlagt har valt att investera 100 miljoner dollar i projektet. Han säger att det ska vara fritt från all politisk inblandning och att all information kommer att vara offentlig.

— Projektet är politikfritt, vi vill inte dölja något, säger Milner.

Projektet är en del av SETI, Search for Extraterrestrial Intelligence, som hitintills ägnat 55 år av att söka efter intelligent utomjordiskt liv. Man har dock på senare år haft ekonomiska besvär som flera gången nästan har lett till att man har fått lägga ner. Milner och Hawking har nu beslutat sig för att få upp projektet på fötter igen genom skapandet av Breakthrough Listen.

SETI grundades av astronomen Frank Drake som är mest känd för att ha skapat Drakes ekvation som uppskattar antalet högteknologiska civilisationer i galaxen.

Källa:
Rysk miljardär och brittisk fysiker på jakt efter utomjordiskt liv


  • Publicerad:
    2015-07-20 23:50