RFSL ska hjälpa personer som genomgått könsbyte att få skadestånd. Det är ett 70-tal personer som valt att vidta juridiska åtgärder efter att ha blivit steriliserade i samband med operationerna.

Tvangssterilisering

Ett av kraven för att få byta kön i Sverige har länge varit att man i samband med operationen utför en sterilisering. Den lagen kommer dock att ändras på papperet från och med juli detta året men den trädde i kraft redan nu i januari. Det är ungefär 800 personer som genomfört operationer för att ändra på sitt biologiska kön. Av dessa är det alltså, en så länge, ett 70-tal som har tankar på att anmäla staten.

RFSL: förbundsordförande, Ulrika Westerlund säger i en intervju till Sveriges Radio följande: ”Andra grupper som tidigare har steriliserats i Sverige har fått skadestånd genom en lag. Här har vi inte sett något initiativ från lagstiftarna så vi tänker att det här kan drivas via domstol istället”.

Juristen Kerstin Burman, som ska driva frågan om de steriliserades rätt till skadestånd säger att hon tänker yrka på minst 200 000 kronor per person.

Ulrika Westerlund hånglar med Mona Sahlin.

Ulrika Westerlund hånglar med Mona Sahlin.


  • Publicerad:
    2013-01-12 17:22