JUDISK KULTUR. Filmregissören och sagoberättaren Steven Spielberg har tilldelats årets Genesispris för sitt ”engagemang för judiska värden”.

Nordfront har tidigare skrivit om den judiske filmregissören Steven Spielberg och hans skapande.

Nu har han tilldelats Genesispriset för 2021, utmärkelsen med det inofficiella smeknamnet ”det judiska nobelpriset”.

Årets vinnare av priset, som ”ärar extraordinära individer för deras enastående insatser inom sitt gebit, bidrag till mänskligheten och engagemang för judiska värden” presenterades i onsdags.

Genesisprisstiftelsen skriver i sin prismotivering så här om årets vinnare:

Viktiga judiska teman vävs ofta in i hans berättelser: Vikten av identitet och tillhörighet, upprätthållande av mänskligheten i en hänsynslös värld, omsorg om sin nästa och hedrande av den moraliska skyldigheten att göra det rätta.

Stiftelsen kommenterar vidare att man ärar ”hans extraordinära arbete för att bevara minnet av förintelsen och förebygga framtida folkmord genom film, offentligt förespråkande, och filantropi”.

Spielberg grundade på 90-talet USC Shoah Foundation, där man samlar ”förintelseöverlevares vittnesmål”.

Detta initiativ tog han i kölvattnet av premiären för sin mest kända film, förintelsesagan Schindlers List från 1993.

Tidningen Jewish Telegraphic Agency (JTA) betonar att de som röstade på prisvinnaren i år – till skillnad från tidigare år, kommer från hela världen.

Genesispriset instiftades 2013 av en grupp finansjudiska ”filantroper” kring stiftelsens blivande ordförande, Stan Polovets.

Prissumman ligger på en miljon amerikanska dollar.


  • Publicerad:
    2021-02-14 20:00