HÄRNÖSAND. Kammaråklagare Stina Sjöqvist har tidigare drivit tre förundersökningar mot Abubaker Mohamad Awad innan han mördade Tommie Lindh.

Kammaråklagare Stina Sjöqvist. Foto: Facebook.

Nordfront har tidigare skrivit om hur Abubaker Mohamad Awad, sudanesen som mördade nationalisten Tommie Lindh, redan var dömd för snatteri och sexuellt ofredande.

Domen om sexuellt ofredande berättade att Abubaker först antastade en 13-årig flicka genom att ta henne på brösten och mellan benen och vid ett senare tillfälle tryckte han upp flickan mot en vägg och slickade henne i ansiktet. Tingsrätten sa att straffvärdet för brottet var några månaders fängelse, men tingsrätten valde ändå ett mildare straff:

Abubaker. Foto: Facebook.

För att minska risken för återfall i brott och för att hjälpa Abubaker Mohamad Awad att utforska sina värderingar och vägval inför framtiden framstår skyddstillsyn som den lämpligaste påföljden.

När förundersökningen gällande bland annat mordet och våldtäkterna som Abubaker begick i början av maj i år släpptes, noterade Nordfront att polisen i ett förhör nämnde tre brottsutredningar mot Abubaker som gällde sexualbrott. Afrikanens svar på det var såväl i förhöret med polisen som i den senaste rättegången att allt bara var missförstånd och att han inte ens var skyldig till sexualbrottet som han dömts för.

Nordfront har nu kollat upp Abubakers tidigare polisärenden.

Utredningarna Stina ledde mot Abubaker innan Tommie Lindh-fallet. Klicka för större bild.

Ett intressant sammanträffande är att alla tidigare förundersökningar mot Abubaker (som vi känner till) har letts av Stina Sjöqvist, kvinnan som idag är kammaråklagare och också drev det senaste åtalet mot Abubaker. Sjöqvist har alltså haft tre möjligheter att få Abubaker fälld tidigare, men bara en av utredningarna ledde till åtal och fällande dom för sexuellt ofredande – och det åtalet togs över av en annan åklagare när det blev dags att väcka åtal och hålla rättegång.

De två utredningarna som inte ledde till åtal handlar om en misstänkt våldtäkt och ett misstänkt fall av sexuellt ofredande av en till flicka som var under 15 år.

Våldtäkt — 2015-07-17
Våldtäktsfallet inträffade också 2015 och öppnades efter att en mamma tog med sin dotter till polisen och anmälde att dottern skulle ha blivit utsatt för ett sexuellt övergrepp. Då polisen valt att sekretessmarkera större delen av sitt material som skildrar det inträffade är det lite oklart exakt vad som har hänt. Men det som ändå framgår av handlingarna påminner mycket om Abubakers senaste fall där han mördade Tommie Lindh och våldtog hans vännina.

I korthet ska den unga kvinnan ha varit så berusad att hon ”däckade” i sin lägenhet i slutet av en fest. Hon hade i efterhand minnesluckor och viss värk och uppsökte därför läkarvård en tid efter festen. Läkaren frågade om kvinnan blivit våldtagen då hon hade skador som tydde på det, men kvinnan hade inget eget minne av det. Att ett övergrepp skedde styrks sedan av att det bland ungdomar i staden skickas runt en bild som verkar visa hur någon form av sexuella handlingar utförs på kvinnan under festen.

Det ska ha varit Abubaker och en till man som misstänks ha varit inblandade. I det förhör som verkar ha hållits med Abubaker säger den misstänkte – precis som i Tommie Lindh-fallet – att han haft sex med kvinnan med hennes samtycke och att det är konstigt att hon påstår något annat. Också i likhet med det senaste fallet skyller den misstänkte ifrån sig, vad det verkar menar han att någon är ”ute efter honom” och det ska höra ihop med att kvinnan börjat sprida falska rykten om att han våldtagit henne och om någon faktiskt våldtog kvinnan på festen så måste det ha varit någon av de andra som var där.

Polisens frågor visar också att vittnen säger att han skrutit över att han haft sex med kvinnan. Den misstänkte verkar sedan ljuga för polisen och påstå att den sexuella bilden han ska ha skickat till en kompis bara var en bild han hittat på internet, men enligt kompisen bekräftade den misstänkte i ett meddelande att bilden var på kvinnan som ska ha blivit våldtagen.

En annan man är också misstänkt i ärendet och den mannen vägrar i förhör att uttala sig om andra personer men säger att det han gjorde mest fel och verkligen ångrar är att han och hans kompisar lämnade kvinnan ensam i lägenheten med en person, vilket bör vara den förste misstänkte personen. I övrigt bekräftar han att han själv tidigare under kvällen ”höll på” med kvinnan som han kände sedan tidigare och ska ha haft ett förhållande med. I en av polisens frågor framkommer det att mannen ska ha erkänt att han ”pullade” kvinnan när han trodde att hon var tillräckligt nykter för att vara med på det, men sedan lät han henne vara när hon blev för full och vad andra gjort vill han inte uttala sig om.

Utredningen gick aldrig till åtal utan lades ner då Sjöqvist menade att alkoholen och ”ryktesspridningen” gjorde det omöjligt att reda ut vad som faktiskt hänt, trots att det var klarlagt att målsäganden ”utsatts [för] eller medverkat i någon form av sexuell aktivitet”.

Sexuellt ofredande — 2015-09-14
Det sexuella ofredandet utspelade sig också 2015, bara en månad innan det sexuella ofredande som Abubaker sedan dömdes för. Här är Abubaker ensamt misstänkt för att ha antastat en flicka under 15 år på en fest.

Det ska återigen ha varit andra personer i lägenheten men när dessa tillfälligt gick ut började han på något sätt antasta kvinnan som upprepade gånger sa nej. En av flickans vänninor hörde detta och sa åt Abubaker att sluta när han kom in.

Därefter kommer fler personer in och Abubaker slutar då helt med det han håller på med och säger att han ska gå hem.

Polisutredningen fallerar i januari 2016 då målsägaren uppger att hon inte vill medverka i utredningen. Med tanke på att det andra ärendet verkar ha innefattat en del hot och sociala konflikter utanför polisens kontroll kan man här misstänka att målsäganden blivit hotad, om det inte bara var så att hon ville vara snäll mot Abubaker och rädda honom undan ett till åtal.

Domen mot Abubaker kommer idag
Idag, måndag den 19 oktober, kommer tingsrätten meddela sin dom i det senaste fallet där Abubaker bland annat är åtalad för mord, grov våldtäkt och mordförsök. Allt tyder på att han för första gången kommer dömas till fängelse, men Nordfront följer ärendet och rapporterar när domen har släppts.

Abubaker i polisarresten efter mordet på Tommie Lindh.


  • Publicerad:
    2020-10-18 00:30