STOCKHOLM. Ganska nyligen framkom det att Polisen har mörklagt sexuella övergrepp som har begåtts av invandrare på festivalen ”We are Sthlm” under två års tid. Nu har det även framkommit att Stockholms stad har varit medvetna om övergreppen under flera år men har låtit bli att göra något åt saken för att ”skydda” festivalens rykte.

Polisen har under två års tid mörklagt sexuella övergrepp som har begåtts av invandrare under festivalen ”We are Sthlm”. Nu har det även kommit fram att Stockholms stad vetat om sexövergreppen men har skrivit i föreskrifterna om sexuella trakasserier att personalen inte ska ”överreagera” då festivalens rykte kan skadas.

Festivalen arrangeras av Stockholms stad och marknadsförs som en trygg och säker plats utan alkohol och droger för ungdomar där det även finns vuxna. Verkligheten är dock en helt annan. I kommunens mejlkorg för synpunkter om We are Sthlm berättar många unga flickor om hur de utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp under festivalen.

En 17-årig flicka skriver:

… när främlingars händer grabbar tag om ens rumpa, höfter, bröst och kön fastän jag gång på gång sliter bort dem och skriker ”rör mig inte”.

Så långt bak i tiden som till år 2000 har man varit mycket medveten om ökningen av sexuella trakasserier och övergrepp. I en värdegrundsplan inför festivalen i fjol skriver stadens projektgrupp:

De senaste åren har dessvärre antalet gråtande och kränkta tjejer på grund av sexuellt våld ökat samtidigt som dialogen om ”översexuell” dans blivit svårare då vår säkerhetspersonal upplever att normerna förskjutits och inte längre är hälsosamma.

De som utför övergreppen uppges ha blivit ”smartare och aggressivare” under årens lopp samtidigt som brotten procentuellt sätt har ökat.

Källa:
Stockholms stad ville skydda festivalens rykte


  • Publicerad:
    2016-01-13 14:10