NORRBOTTEN En invandrare som tidigare är dömd för flertalet narkotikabrott i Stockholmsområdet har häktats misstänkt för narkotikabrott och dråp av Gällivare tingsrätt.

Det var i lördags som en man påträffades allvarligt skadad på ett vandrarhem i Gällivare. Mannen avled senare av sina skador och fyra män greps misstänka för inblandning i dödsfallet. Nu har en av dem häktats misstänkt för dråp.

— Våldsanvändning från båda håll är anledningen till att brottsrubriceringen ändrats till dråp, säger åklagare Lindha Strömberg till SVT Norrbotten.

Nordfront kan nu avslöja att den häktade är en afrikan vid namn Shire Awale (19981003-9694), skriven på en adress i Skärholmen i Stockholm. Awale är som sedan tidigare är dömd för flera knarkbrott i omkring Söderort.

Sedan tidigare har det kriminella gänget ”Shottaz” från Rinkeby etablerat sig i Norrbotten vilket ledde till ett brutalt mord på en ung kvinna i Luleå under sommaren 2021. Det är i skrivande stund dock oklart om det misstänkta dråpet i Gällivare har koppling till Stockholmsgängens expansion norrut.

Den 1 mars ska åtal vara väckt mot Awale som nu är häktad på sannolika skäl.