INRIKES. Uzbeken Rakhmat Akilov, som misstänks vara den som låg bakom terrorattacken i Stockholm där fem personer avled och flera skadades, bråkar med personalen på häktet. Bland annat kallar han dem för ”rasister” och gör Hitlerhälsningar.

39-årige uzbeken Rakhmat Akilov, som sitter häktad misstänkt för terrordådet på Drottninggatan i april då fem personer dödades och ett flertal skadades, har uppvisat ett bråkigt och aggressivt uppförande på häktet på Kungsholmen. Bland annat ska Akilov ha ”visat aggressiva tendenser” som gjort att Kriminalvården tagit beslut om att han måste hanteras av minst fyra vakter, varav minst en ska vara beväpnad.

Redan under den första tiden i häktet ertappades Akilov med ett vasst föremål och sattes därefter under sekundbevakning då Kriminalvården befarade att han kunde skada sig själv och andra.

Enligt uppgifter ska Akilov nyligen ha anmälts för en händelse där han vägrade att lyda häktespersonalen. Akilov nekades en promenad efter att han bland annat skrek åt personalen som skulle hämta honom ur hans cell. Han ska ha anklagat personalen för att vara ”rasister” och han ska också ha skrikit så kallade hitlerhälsningar med utsträckt arm mot personalen.

För knappt en månad sen lämnades den rättspsykiatriska utredning som gjorts av Rakhmat Akilov in till tingsrätten. Den kom till slutsatsen att den misstänkte terroristen inte lider av en allvarlig psykisk störning och kan dömas till fängelse.

Åklagaren kom under onsdagen med en begäran om förlängd åtalstid till den 6 juli i terrormålet. Stockholms tingsrätt kommer att pröva frågan vid en häktningsförhandling som hålls i morgon torsdag.

Källa:
Rakhmat Akilov lyder inte personal i häktet och kräver snus


  • Publicerad:
    2017-06-08 10:35