UTRIKES. I en intervju på Aftonbladet TV med den självutropade libertarianska staten Liberlands president Vít Jedlicka, framkommer det att en halv miljon människor ansökt om medborgarskap i ministaten. 

På gränsen mellan Serbien och Kroatien ligger den tänkta libertarianska staten Liberland. Aftonbladet TV har intervjuat presidenten Vít Jedlicka. I intervjun påstås att en halv miljon människor ansökt om medborgarskap i Liberland, som är sju kvadratkilometer stort. Landets läge verkar dessutom vara noga utvalt, det ligger nämligen på Donaus västra strand, och enligt Jedlicka har varken Serbien eller Kroatien gjort anspråk på området.

Serbien och Kroatien verkar dock inte hålla med presidenten. År 2015 planerades en ceremoni där den tänkta ministatens regering skulle sväras in, vilken fick ställas in då kroatisk och serbisk polis stängde av området. Enligt juridikexperter har området varit omtvistat, och att det skulle vara ett ingenmansland är enligt dem nonsens.

— Det är sanslöst att någon hissar en flagga i ett omtvistat område och utropar det till en oberoende stat, sade Bojan Milisavljevic, professor i juridik på Belgrads universitet, till Associated Press år 2015.

Liberland är ett av flera försök att utropa oberoende microstater i Europa. Ett exempel på ett annat försök är Sealand, som utgörs av en gammal luftvärnsplattform på internationellt vatten strax utanför Storbritanniens kust. Sealand utropades som självständigt år 1967 av Roy Bates som år 1965 intog fortet för att driva en piratradiostation.

Sealand blev föremål för en internationell kontrovers år 1978, då tysken Alexander Achenbach försökte inta fortet med hjälp av tyska och nederländska legosoldater. Försöket misslyckades dock, då Bates son Michael Bates istället lyckades tillfångata angriparna. Tyskland, Nederländerna och Österrike försökte då få Storbritannien att ingripa, men de vägrade eftersom Sealand ligger utanför landets territorialvattengräns. Istället blev tyskarna tvungna att skicka en diplomat för att förhandla om Achenbachs frisläppande, vilket Bates menade utgjorde ett de facto erkännande av Sealand.

Källor:
Hör presidenten till Europas nyaste land – Liberland
Police in the Balkans block inauguration of Europe’s new ”mini-state”
Principality of Sealand


  • Publicerad:
    2017-03-28 14:20