TYSKLAND. Under söndagen hölls val i tre tyska delstater. Partiet Alternativ för Tyskland (AfD) rönte stora framgångar, särskilt i Sachsen-Anhalt i östra Tyskland där partiet fick 24 procent av rösterna.

AfD val

Alternativ för Tysklands ordföranden Frauke Petry.

Under söndagen hölls val till delstatsparlamentet i de tyska delstaterna Sachsen-Anhalt, Baden-Württemberg och Rhenland-Pfalz. Valet blev en stor framgång till det relativt nya invandringskritiska partiet Alternativ för Tyskland (AfD) och dess ordföranden Frauke Petry.

Under valrörelsen, som till stor del har handlat om den senaste tidens främlingsinvasion, har AfD kampanjat med slogans som “Säkra gränserna” och “Stoppa asylkaoset”. Detta har gjort att partiet gått framåt starkt och landade på 24 procent i Sachsen-Anhalt, 15 procent i Baden-Württember samt 12 procent i Rhenland-Pfalz, vilket är högre siffror än vad som förutspåddes.

Alexander Gauland som har en ledande position i AfD kommenterar valresultatet såhär:

— Vi är oppositionen som skjuts undan av alla. Vi har en ganska tydlig ståndpunkt när det gäller invandringspolitiken: Vi vill inte ha några fler flyktingar. Människor som har valt oss är emot den nuvarande politiken.

Alternativ för Tysklands framgångar har till stor del skett på de så kallade etablerade partiernas bekostnad. I två av delstaterna backade exempelvis landets socialdemokratiska parti över 10 procent, men även förbundskansler Angela Merkels kristdemokratiska parti har tappat röster till förmån för AfD.

AfD grundades 2013 som en protest mot Tysklands politik under den så kallade eurokrisen. Partiet har gått från att vara ett litet missnöjesparti till att efter fjolårets asylkaos bli en kraft att räkna med i tysk politik och redan förra året tog partiet platser i fem tyska delstatsparlament.

Partiets ledare, affärskvinnan Frauke Petry kommenterade valresultatet med följande ord:

— Vi har fundamentala problem i Tyskland som har lett till detta valresultat. Under de kommande månaderna kommer vi bevisa att AfD behöver vara här, att Tyskland behöver ett alternativ – och det är vi.

Källor:
AfD överträffade alla opinionssiffror
Germany’s anti-immigrant AfD wins enough votes to secure seats in 3 state parliaments – exit polls


  • Publicerad:
    2016-03-14 19:45