Fängelse i Australien för tysk segerhälsning
2024-10-08 17:00
KULTUR. Journalisten och regissören Henrik Evertsson tilldelas Stora Journalistpriset för filmen som tvingar svenska regeringen att tillsätta en ny förutsättningslös utredning om Estoniakatastrofen – efter 26 år av vägran.
Det är alltså i klassen Årets avslöjande som journalisten Henrik Evertsson i år tilldelas utmärkelsen Stora journalistpriset för sin granskande dokumentärserie Estonia – fyndet som ändrar allt.
Prisvinnaren kommenterar till SVT:
Jag är verkligen otroligt stolt över den här dokumentären och hedrad över priset. Redaktionen har gjort ett fantastiskt och metodiskt jobb i ett ämne som är ganska otillgängligt och svårt att få en överblick över.
Prisades för uppriktig dokumentär om Nordiska motståndsrörelsen
Evertsson vann 2018 priset Årets frilansare i Norge för sin dokumentär Rasekrigerne, som bygger på material som regissören samlade ihop under flera års umgänge med medlemmar i Nordiska motståndsrörelsen.
Evertsson förklarade då i en intervju för Nyheter Idag:
— Jag var intresserad av att höra hur de tänker och vad de står för och varför den här kampen är så viktig för dem. Jag ville prata med dem och inte om dem.
Evertssons dokumentär om Motståndsrörelsen kom att bannlysas av svenska mainstreammedier, inte för att den skulle vara osaklig eller oskickligt gjord, utan tvärtom för att granskningen inte var tillräckligt tendentiös – och därmed ”riskerar väcka sympatier för organisationen, även om detta inte är regissörens medvetna avsikt”.
Fyndet tvingar regeringen till en ny undersökning – efter 26 år
Den nu i Sverige prisade dokumentärserien Estonia – fyndet som ändrar allt handlar om M/S Estonia som förliste den 28 september 1994, varvid 852 människor miste livet – endast 137 överlevde.
I filmen undersöks fartygsskrovet – trots den utfärdade ”gravfriden” – av en dykrobot, som avslöjar ett ”dittills okänt” stort hål skrovet, vilket tillsammans med ett flertal vittnesmål i filmen starkt indikerar att annan farkost rammade Estonia innan fartyget förliste.
Innan presentationen av dokumentären hade teorier, som pekat i samma riktning, av berörda myndigheter stämplats som ”konspirationsteorier”.
Evertssons dokumentär har nu tvingat svenska regeringen att utlova en ny förutsättningslös utredning om förlisningen, trots att man för 26 år sedan fattade ett beslut om att så aldrig kommer att ske.