KANADA Kanada kämpar mot förödande skogsbränder. Rekordstor yta hotas av eld.

Kanada på väg mot sin värsta år någonsin när det gäller förödelse orsakad av skogsbränder då varma och torra förhållanden förväntas fortsätta fram till slutet av sommaren efter en oöverträffad början på brandsäsongen, meddelade myndigheterna på måndagen.

Bränder härjar i nästan alla kanadensiska provinser och territorier, och federala regeringsrepresentanter säger att deras modeller visar ökad risk för skogsbränder i större delen av Kanada fram till augusti.

”Spridningen av bränder från kust till kust i år är ovanlig. Vid den här tiden på året brukar bränder endast förekomma på en sida av landet åt gången, oftast i väst”, säger Michael Norton, en tjänsteman vid Kanadas naturresursministerium.

Quebec, i östra Kanada, är för närvarande värst drabbat på grund av flera bränder som orsakats av blixtnedslag, säger Norton. ”Takten i ökningen av den brända ytan är också hög … om den fortsätter så här kan vi nå rekordnivåer för den brända ytan i år”, säger han.

Eldarna har snabbt spridit sig i östra Kanada och har tvingat evakueringar i Atlantprovinsen Nova Scotia samt kustnära delar av Quebec.