YTTRANDEFRIHET. Storbritannien verkar ha frusit ryska RT:s brittiska bankkonton.

uk_media_sensuuri-1024x682

RT, tidigare känt som Russia Today, är en av den ryska staten ägd medieplattform som förutom i Ryssland också existerar i flera västliga länder där man sprider nyheter ur ett ryskt perspektiv.

Margarita Simonyan, som är chefredaktör för de engelskspråkiga delarna av RT, meddelade idag via Twitter att Storbritannien har stängt alla RT:s brittiska bankkonton. Hon skrev också att beslutet inte går att överklaga och skrev ”Länge leve yttrandefriheten!” som en ironisk kommentar till detta.

Än så länge har det inte framkommit hur Storbritannien motiverar sitt tilltag, men en rimlig spekulation är att det är en del av propagandakriget mellan västmakterna och Ryssland.

Den senaste tiden har det skett en upptrappning i retorik mellan väst och Ryssland. USA anklagar bland annat Ryssland för att ligga bakom dataintrång som lett till informationsläckor som skämt ut den amerikanska eliten, dock utan att kunna presentera några bevis för Rysslands påstådda inblandning. Demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton har också sagt att dessa påstådda cyberattacker bör bemötas med konventionella militära attacker, vilket är ett uppenbart hot mot Ryssland som i sin tur bland annat har svarat med att kalla hem släktingar till viktiga personer inom den ryska staten som annars bor utomlands.

Källa:
Russia Today bank accounts ’frozen in UK’


  • Publicerad:
    2016-10-17 13:45