STORBRITANNIEN. Analyscentret för terrorism i Storbritannien ska nu börja med att publicera hotnivåvarningar om ”högerextrem terror”.

Det är Joint Terrorism Analasis Centre (JTAC) som ska börja publicera officiella hotnivåvarningar om ”högerextrem” terrorism. JTAC publicerar redan hotnivåvarningar om muslimsk och Irland-relaterad terror och ska nu alltså börja göra samma sak för så kallad högerextrem terror.

Enligt The Guardian har 18 terrorhandlingar i Storbritannien stoppats sedan mars 2017. Fyra av dessa ska ha varit från ”högersidan”, resten var av muslimsk natur.

Av ”högerextrema” händelser som har utspelat sig i Storbritannien under den senaste tiden räknas bland annat en spottincident mot en muslim och skadeglädje på internet efter skjutningarna i Nya Zeeland.

Myndigheterna menar dock att ”högerextrem” terrorism är ett ökande hot.

— Premiärministern sa att inte finns någon plats för vidriga extremistiska åsikter i samhället och att folk måste få praktisera sin tro utan rädsla, sa premiärminister Theresa Mays officiella talesperson och fortsatte:

— Hon sa att intensivt arbete pågår mellan myndigheterna och polisen och säkerhetstjänsten för att bekämpa hoten.

Tidigare har det varit polisens uppgift att förhindra ”högerextrema” planer men nu har denna uppgift blivit flyttad till MI5. Polisen kommer framöver att fokusera på ”hatbrott”, som att gilla politiskt inkorrekta limerickar på Twitter.

Källor:
Storbritannia med trusselnivåadvarsler om «høyreekstrem terror»
UK to start issuing far-right terrorism alerts


  • Publicerad:
    2019-03-21 22:05