UTRIKES. Under fredagskvällen kommer Brexit-planen att implementeras. Klockan 23:00, lokal tid, är landet inte längre medlem i Europeiska unionen.

Ikväll firar Storbritanniens premiärminister Boris Johnson att landet utträder ur Brexit.

Det var i juni 2016 som medborgarna i Storbritannien röstade för ett utträde ur EU, vilket populärt har kommit att kallas Brexit. Kampanjen att lämna globalistunionen har kallats alltifrån populistisk till främlingsfientlig och under åren som gått sedan omröstningen har politiker i både Storbritannien och EU försökt att sätta käppar i hjulet för förverkligandet av den brittiska folkviljan.

I december lyckades dock det brittiska parlamentet komma överens om en plan för formerna om utträdet och det beslutades att Storbritannien skulle lämna EU klockan 23:00 den 31 januari.

Att Storbritannien lämnar EU firas därför under fredagskvällen av ett stort antal britter. Brexitpartiets ledare Nigel Farage kommer exempelvis att hålla en stor fest på Parliament Square i Westminster, där Brexitförespråkare kommer att räkna ner klockan fram till 23:00.

— 31 januari är en dag att fira, när etablissemanget har besegrats av folket, har Farage kommenterat tillställningen i brittisk media.

— Det kommer att vara musik och sång. Det kommer att vara ett lättsamt, glatt, optimistiskt genuint firande utan några direkt politiska inslag att tala om, säger Farage vidare.

Utanför kommer samtidigt Brexitmotståndare att protestera med en ljusceremoni. Organisationen New Europeans skriver i ett uttalande.

Den kommer att få sällskap av ett parallellt event utanför EU-parlamentet i Bryssel vid lunchtid och en kampanj i sociala medier kommer att lanseras där folk över hela Europa uppmanas att tända ljus för att stötta vår Londonceremoni.

Målet är att påminna folk att när Storbritannien lämnar EU garanteras inte rättigheterna för fem miljoner EU-medborgare i Storbritannien och brittiska medborgare i EU.

”The Big Ben Brexit bong battle”
Under ledning av premiärminister Boris Johnsson och hans partikamrat, underhusledamoten Mark Francois, har vissa Brexitförespråkare försökt samla in 500 000 pund, vilket är kostnaden för att få den ikoniska Londonklockan Big Ben att ringa klockan 23.

Kampanjen har kallats osmaklig av Brexitmotståndare, som menar att Big Ben inte är till för att markera politiska segrar och att ett sådant tilltag endast skulle splittra Storbritannien ytterligare. Konflikten kring Big Bens roll i Brexit har i brittisk media kallat för ”The Big Ben Brexit bong battle”.

I slutändan fick man dock ge upp, då man endast lyckades samla in 272 770 pund. Pengarna kommer istället att skänkas till en organisation som hjälper brittiska krigsveteraner.

I Skottland, där nationalistpartiet ironiskt nog har varit starka motståndare till Brexit, har man också redan aviserat för öppet uppror mot utträdet. Skottlands försteminister Nicola Sturgeon har meddelat att hon tänker ha kvar EU-fanan utanför den skotska regeringsbyggnaden även efter utträdet. Samtidigt kommer företrädare för det skotska nationalistpartiet delta i diverse sorgecerrmonier över hela landet under fredagskvällen.

Källor:
Fest, fyrverkerier och sorg när Storbritannien lämnar EU


  • Publicerad:
    2020-01-31 17:00