STORBRITANNIEN. Ett nytt 50 pence-mynt som hyllar ”mångfald” kommer att lanseras i Storbritannien på måndag. Konstnären bakom designen har använt ”sin egen erfarenhet som rasblandad kvinna” i framtagandet av myntet.

Storbritanniens icke-vita finansminister visar det nya ”mångfalds-myntet” som lanseras nästa vecka och är värt 50 pence. Foto: Her Majesty’s Treasury (CC BY-NC-ND 2.0) .

Nästa vecka kommer Storbritannien att lansera 2,5 miljoner exemplar av ett nytt 50 pence-mynt som ska hylla landets ”mångfald”, meddelar den brittiska regeringen. Lanseringen är kulmen av kampanjen ”Vi byggde också Britannien”, som handlar om att tona ner att det Förenade konungariket Storbritannien och Nordirland en gång i tiden bestod av exklusivt vita nationer.

— Jag har med egna ögon sett de etniska minoriteternas bidrag till Storbritanniens historia, hävdar Storbritanniens finansminister Rishi Sunak, som själv är indier.

— Detta är anledningen till att jag stödde ”Vi byggde också Britannien”-kampanjen och beordrade Brittiska myntverket att introducera detta mynt för att fira den.

Myntet som har fått namnet ”Mångfald byggde Britannien” är designat av Dominique Evans, som tidigare även designat jubileumsmynt för att uppmärksamma den så kallade Segerdagen 1945, drottning Elisabeths 65 år som regent samt författarinnan Jane Austen.

Enligt Dominique Evans använde hon ”sina erfarenheter som en rasblandad kvinna” när hon ritade upp linjerna som utgör myntets design. Hon menar att designen består av ”en geodetisk kupol med en rad sammanlänkade linjer och trianglar som bildar ett nätverk”. Symboliskt är ”varje del jämlik och symboliserar ett samhälle av sammanhållning och styrka”.

— Gratulationer till Dominique Evans, designern bakom Brittiska myntverkets nya 50 pence-mynt. Hennes design är den första i en rad av mynt som Myntverket kommer att producera för att fira de som hjälpt att forma vår nationella historia och kultur, säger Storbritanniens premiärminister Boris Johnson i ett uttalande, och fortsätter:

— Det nya myntet återspeglar regeringens åtagande att bygga ett rättvisare samhälle för alla.


  • Publicerad:
    2020-10-17 12:00