AFRIKANISERING. Storbritanniens motsvarighet till Moder Svea blir nu negress på nya mynt från Royal Mint.

Royal Mint har sedan år 886 e.kr. varit ansvarigt för myntproduktionen först i England och sedermera Storbritannien. Förutom att trycka mynten som tillsammans med Bank of Englands sedlar utgör den fysiska valutan i Storbritannien sysslar Royal Mint också med att sälja mynt och tackor i olika sorters ädelmetall.

Det är sådana ädelmetallsprodukter som nu för första gången i historien kommer tryckas med en svart kvinna som Britannia, den kvinnliga nationalpersonifikationen för Storbritannien. Royal Mint förklarar den historiska bakgrunden på följande sätt:

Bilden av Britannia har en lång och på mynt väl bevarad historia som sträcker sig hela vägen tillbaka till 119 e.kr. Hon försvann från mynten under mer än tusen år efter Romarrikets fall, men har sedan varit med på mynt från varje brittisk monark sedan hon återkom som myntmotiv 1672. Hennes starka och ädla bild har kommit att personifiera nationens anda och förblir en patriotisk symbol ända till idag.

Därefter skriver Royal Mint att Britannia över tid har utvecklats och fått nya inslag som att hennes spjut blivit utbytt till en treudd och ibland har hon synts med lejonet som också är en symbol för Storbritannien. Med detta sagt går det statsägda mynttryckeriet sedan vidare till att förklara varför nationalikonen nu ska afrikaniseras:

I år genomgår Britannia ytterligare en evolution med våra nya Premium Exklusiva-mynt. Omfamnande det förändrade ansiktet av dagens Storbritannien, får denna nutida tolkning markera första gången som en fristående design har skapats för det här prisintervallet och på ett fantastiskt sätt reflekterar mångfalden hos Storbritanniens folk under 2000-talet.

Detta drag från Royal Mint kan misstänkas ha samband med den medialt skapade ”rasismskandalen” som uppstod i början av mars. Megan Markle påstod då i en intervju med Oprah Winfrey att en ej namngiven person inom det brittiska kungahuset på något sätt i en konversation med prins Harry uttryckt oro över att parets son skulle bli för mörkhyad (Markles egen mor är negress).


  • Publicerad:
    2021-03-20 21:30