CORONAPANDEMIN. Ny dokumentär avslöjar skrämmande inkompetens bakom Storbritanniens coronapolitik.

Sjukvårdspersonal på NHS-sjukhus som tillverkat skojiga masker för att coronasjuka barn inte ska bli rädda när personalen visar sig med skyddsutrustning. Bild: WordPress/Coronaviruslivetracker.

Vetenskapsrådet för nödlägen i Storbritannien (SAGE) baserade sina råd till brittiska regeringen att stänga landet på texter de läste på Wikipedia. Det avslöjar professor professor Ian Hall i en ny dokumentär som sändes i brittisk tv på torsdagen.

— Allmänheten kan bli förvånad över att vi använde Wikipedia för att få data mycket tidigt i pandemin, men det var egentligen den enda data som var allmänt tillgänglig som vi kunde komma åt, säger Hall.

Professor Carl Heneghan, chef för Oxforduniversitetes center för evidensbaserad medicin är upprörd över situationen.

— Det faktum att de använde Wikipedia för sina modeller är helt oacceptabelt. Man måste använda verifierade data, säger Heneghan och fortsätter:

— Jag kan inte föreställa mig ett scenario där någon vetenskapsman bör vända sig till Wikipedia. Grejen med modeller är att det är oerhört viktigt att de bevis de bygger på är så robusta som de kan vara, säger Carl Heneghan.

”Speglar inte verkligheten”
SAGE har i Storbritannien hyllats i ungefär samma utsträckning som Folkhälsomyndigheten i Sverige. Men SAGE:s modeller speglade över huvud taget inte verkligheten.

Den kritiken levererar en konservativ politiker, Steve Baker, tillhörande brittiska parlamentet i den nya dokumentären om Storbritanniens första stora nedstängning av samhället som infördes vid ”den första vågen” av coronapandemin.

Baker har vägrat stödja sin partiledare, premiärminister Boris Johnson, i dennes beslut att stänga ned Storbritannien en andra gång. Det låg mycket tvivelaktiga uppgifter till grund för den första nedstängningen, och inga data har tillkommit som motiverar en andra nedstängning, säger Baker.

Johnson lovade att regeringens hårda politik baserades på att man följde vetenskapen och vetenskapliga fakta. Men det fanns inga sådana fakta, bara gissningar och hypoteser.

Dokumentären avslöjar också genom professor Calum Semple att det vetenskapliga rådet åt regeringen inte heller hade någon expert på mänskliga coronavirus, trots att det bara var tio år sedan världen drabbades av ett coronavirus, den i folkmun kallade svininfluensan.

Experterna förutsåg också att en halv miljon människor skulle dö under sommaren, samt att toppen på pandemin skulle nås i juni. I själva verket infann sig toppen två månader tidigare, i april.

— Vi fick skrämmande siffror om att 500 000 skulle dö, förutspått genom den modellering som var totalt bristfällig, och vetenskapsmän kommer inte längre att försvara dem. Det var samma sak med NHS överbeläggning – ändå har den inte inträffat, säger Baker till brittiska Daily Mail.

NHS styr över statligt anknutna sjukhus. NHS är en av världens största arbetsgivare. De har cirka 1 250 sjukhus över hela Storbritannien. Men att de någonsin skulle ha gått på knäna på grund av den enorma anstormningen av covidsjuka har hela tiden varit falska uppgifter.

Istället har sjukhusen underutnyttjats eftersom man har vikt resurser för att kunna ta hand om de enorma mängder covidsjuka som väntats.

Samtidigt har människor med andra sjukdomar blivit underbehandlade, vilket i sig kan ha varit en större orsak till lidande och dödsfall, än det av SAGE fruktade SARS-CoV-2 viruset som, om patienten utvecklar symptom, kan leda till att patienten diagnosticeras med covid-19.

Vidare togs ingen hänsyn till arbetsmetoderna och logistiken kring brittiska hemtjänsten sjukvårdspersonal. Personalen fortsatte att besöka många olika boenden där de mötte många olika hemtjänstklienter. Därmed utgjorde hemtjänstpersonalen den största risken för att smitta äldre med viruset.

— Vi kan inte fortsätta så här längre. Allmänheten förtjänar bättre än så här. Vi kan inte fortsätta med den offentliga politiken baserad på modeller som uppenbarligen inte återspeglade verkligheten, säger Steve Baker.

Storbritanniens andra omfattande nationella samhällsnedstängning trädde i kraft 5 november.


  • Publicerad:
    2020-11-20 20:25