UTRIKES. Libanon som lider av en ekonomisk kris har nu stora problem med strömförsörjningen. I huvudstaden Beirut har invånarna bara några timmars el om dagen.

Beirut. Genrebild. Foto: Pexels (Public Domain).

Libanon har stora problem med strömförsörjningen. Huvudstaden Beirut plågas av strömavbrott som varar upp till 22 timmar per dygn, skriver CNBC.

Landets största sjukhus har tvingats stänga operationsavdelningar och att skjuta upp operationer. För att spara el har även luftkonditioneringen stängts av.

Förra veckan drabbades mobilnätet av störningar då växlarna inte hade tillräckligt med el. Det nationella telekommunikationsföretaget Ogero varnade för att internettäckningen kan störas eller till och med helt gå ner i vissa områden.

Vissa gator och hem över hela landet är kolsvarta och lokala företag som inte har råd med privata generatorer har stängt.

Orsaken till de omfattande strömavbrotten är den ekonomiska kris som landet befinner sig i. Det saknas bränsle vilket som nästan allt annat i landet måste importeras.

Arbetslösheten var i slutet av maj över 30 procent och den årliga livsmedelsinflationen har ökat till runt 190 procent.

— Det enda kortet som återstår är gatan, sade Henri Chaoul, före detta rådgivare för Libanons finansminister CNBC: s Hadley Gamble på torsdagen.


  • Publicerad:
    2020-07-11 10:10