INRIKES. Kristoffer Johansson dödade och styckade sin 20-åriga exflickvän innan han placerade ut hennes kroppsdelar på olika platser i Boden. I fängelset har han nu valt att ”byta kön” och bli kvinna.

Den så kallade styckdråparen från Boden, Kristoffer Johansson, ser sig numera som en kvinna.

2013 försvann 20-åriga Vatchareeya Bangsuan spårlöst efter att ha besökt sin expojkvän, den då 24-årige Kristoffer Johansson. Först flera veckor senare hittades delar av hennes kropp på två olika platser i kommunen, styckad.

Johansson anhölls och häktades misstänkt för mordet och dömdes till 14 års fängelse av Luleå tingsrätt, då han inte ansågs som psykisk sjuk och lämplig för rättspsykiatrisk vård. Till hovrättsförhandlingarna tog Johansson hjälp av stjärnadvokaten Thomas Olsson, som lyckades ändra domen till dråp – trots att offret styckats – och därmed sänka straffet till 10 års fängelse.

Genom hela processen nekade Johansson till att ha något med Vatchareeya Bangsuans död att göra, men den tekniska bevisningen kom att fälla honom.

Nu har det avslöjats att den dömde styckdråparen i fängelset valt att ”byta kön” och ”bli kvinna”, med hjälp av hormonbehandlingar och namnbyte.

Det är Expressen som tagit del av en TV3-dokumentär om olika mord i Sverige, där man bland annat intervjuar Kristoffer Johansson.

— Jag har hormonplåster för östrogenhormoner och så tar jag testosteronblockerare för testosteronet, i och med att jag går igenom en könskorrigeringsprocess, säger han till TV3 Dokumentär.

Att han numera ser sig som en kvinna gör också att han vill flytta till en kvinnoanstalt.

— Det stämmer. Hon löper ju hela linan ut och när hon blir registrerad som kvinna bör det inte finnas några hinder att flytta henne till en kvinnoanstalt, säger advokat Jan Kyrö, som är Johanssons juridiska ombud.

Nordfront har tidigare kunnat rapportera om problem i brittiska fängelser, där dömda våldtäktsmän kunnat attackera medfångar i kvinnliga fängelser efter att ha förflyttas då de plötsligt kommit till insikt om att de varit kvinnor.

Enligt Jan Kyrö kan Kristoffer Johansson – eller vad han numera kallar sig – bli villkorligt frigiven så tidigt som den 24 januari 2020.

Källa:
Dömd för styckdråp byter kön i fängelset – kan flyttas till kvinnoanstalt
Dömdes för att ha dödat Vatchareeya – begär resning


  • Publicerad:
    2018-09-21 17:00