En maskerad superhjälte och en allierad ex-Mossadagent i kamp för rättvisan. Ett dåligt skämt? Inte enligt Batman-tecknaren Frank Miller.

En typ av propaganda som oftast glöms bort är den som sprids via serietidningar. Denna är ibland farligare eftersom den kan vara ännu svårare att genomskåda och oftast riktar sig till barn och ungdomar. I Sverige har Bamse kritiserats för kommunism, men Rune Johanssons lilla björn står sig ändå slätt i jämförelse med de stora drakarna från USA. I de serietidningar där det goda utgörs av en maskerad ”superhjälte” som slåss mot en ”superskurk” hyllas ofta det nuvarande systemet och den rasblandade storstadsmetropolen, med allt vad det innebär.

Ibland får dessa serietidningar en mer tydlig ideologisk prägel och det var utifrån tidigare verk med ideologisk karaktär som Frank Miller fick inspirationen att teckna serietidningen ”Holy Terror”. I denna serie bekämpar superhjälten islamister som attackerat metropolen Empire City (New York).

”Det är, för att inte uttrycka sig fint, ett litet propagandaverk. Superman slog ut Hitler, likaså gjorde Captain America. Det är en av anledningarna att de finns”, kommenterar Frank Miller.


Frank Miller

Propaganda är dock inget nytt för Frank Miller. När Miller producerade filmen ”300”, som bygger på hans tidigare serietidning med samma namn, blev han och regissören Zach Snyder anklagade för att försöka hetsa till krig mot Iran genom att bland annat porträttera de historiska vita perserna som blodstörstiga araber. Det kan noteras att tre av de fyra övriga producenterna är judar och att filmbolaget Warner Brother Studios är judeägt.

Den nya serietidningen Holy Terror förlanserades 2006 och var tänkt att innehålla Batman, som Frank Miller tidigare tecknat, i kamp mot Al-Qaida. Vid ritbordet utvecklades sig dock rollkaraktären till en mer välanpassad person än Batman, alltså mer en man av folket. Till skillnad från Batman hade rollfiguren också mer vapen. Han blev då ”The Fixer”. För att göra saker och ting än mer absurt så sker denna kamp för rättvisan med hjälp av ex-Mossadagenten David.

En recensent i tidningen Comics Alliance skriver så så här om Holy Terror:

”The Fixer är öppet intolerant gentemot muslimer; tortyr porträtteras som någonting spännande; islam är uttryckligen och uteslutande framställt som något från den mörka medeltiden och ordet ”Al-Qaida” nämns inte förrän efter ungefär 85 sidor. Som ett resultat är fienden i ”Holy Terror” inte så mycket Al-Qaida utan religionen islam. Miller lägger ytterligare bränsle på elden när han porträtterar en före detta Mossad-agent, David, som en allierad och sporrande kraft för The Fixer. David har en blå Davidsstjärna tatuerat i ansiktet.”


  • Publicerad:
    2011-10-26 00:00