INRIKES. SMHI har klass 2-varnat för stormbyar i Västra Götaland, Bohuslän, Halland, Skåne, Öland och på Gotland. Stormen, som fått namnet Ciara, väntas slå ut både tågtrafik och färjor, och flera stora broar har redan stängts av för biltrafik.

Genrebild, Pixabay.

Stormen Ciara har vållat stora bekymmer i andra delar av Europa. I Storbritannien är över 100 000 hushåll utan ström, både inhemska och internationella flygresor har ställts in och det rapporteras också om översvämningar på flera håll.

Nu har stormen från väst dragit in över södra Sverige. Ovädret kommer att drabba Västra Götaland, Halland, Skåne, Öland och Gotland med vindar i stormstyrka (klass 2).

Klass 1-varningar ligger ute för bland annat Jönköpings, Blekinge och Kronobergs län. Detsamma gäller hela Östersjön, Bottenhavet och Bottniska viken där det varnas för hårda kulingvindar.

Flera stora broar, bland annat Uddevallabron, har stängts av för biltrafik på grund av kraftiga vindar. Öresundsbron är i skrivande stund fortfarande öppen, men en varning har utfärdats om att vindkänsliga fordon bör undvika att köra över bron.

Trafikverket har valt att ställa in en rad avgångar i tågtrafiken, dock inte några stambanor än så länge.

Destination Gotland har gjort förändringar i turlistorna, och har också ställt in färjetrafik under kvällen. Även färjor mellan Göteborg och Fredrikshamn har ställts in.

Lovisa Ernestam, presskommunikatör på Swedavia, säger att resenärer både från Arlanda och Landvetter ska ställa in sig på inställda avgångar i flygtrafiken de kommande timmarna.

När det gäller vägnätet har ett antal rapporter kommit in om träd som vält omkull över vägar, och Martin Hallberg, vakthavande befäl hos polisen i Göteborg, berättar att ett lastbilssläp har vält på Angeredsbron.

— Vi kan inte bärga det nu på grund av blåsten. Så bron är avstängd i båda riktningarna, säger han.

Räddningstjänsten varnar också människor för att hårda vindbyar kan föra med sig lösa föremål, som brädor och plåtar från byggarbetsplatser.

Stormen påverkar också vattenståndet. SMHI har utfärdat varningar för högt vattenstånd från södra Bottenhavet ända upp i Bottenviken. Enligt SMHI:s oceanograf, Josefina Algotsson, pressar vinden upp vattnet så att det stiger rejält i norr. I södra Östersjön och Bälten blir det tvärtom, där sjunker vattenståndet, och SMHI varnar för lågt vattenstånd.

Källa:
Ovädret Ciara drar in över Sverige – stor trafikpåverkan


  • Publicerad:
    2020-02-09 20:20