Lördagen den 2/9 träffades medlemmar med familjer från Näste 4 hemma hos en kamrat i Sundsvall för att hålla den gamla norrländska traditionen med surströmmingsätning vid liv.

Vid 14-tiden i strålande Führerväder samlades både unga och gamla och startade dagen med lite förberedande fika och annat pyssel. Efter ett par timmar så slängdes potatisen på plattan för kokning och grillen tändes för dem som inte ännu konverterat helt till det norrländska idealet.

Medan potatisen kokade och grillkolen brann så tog en av barnen befälet och tog med flertalet personer på en guidad skogspromenad till ett märkligt naturfenomen i närheten: en grottformation som gröpts ur i berget vid slutet av den senaste istiden.

Mäkta imponerade av vad naturens krafter kan skapa under tusentals år så vände sällskapet åter till festen med magarna gnagande av hunger.

Tandvattnet rann rejält när den första surströmmingsburken öppnades och den ljuvliga doften spred sig i grannskapet.

När den grillade maten, kokta korven och ”suring” av alla märken och sorter – både hela och filéer – avsmakats med tillbehör såsom färsk potatis, rödlök, tomater, gräddfil, kryddost, sockerdricka och hårt tunnbröd så dukades det av.

Efter maten så spelades det musik och hölls flertalet trevliga samtal om allt mellan himmel och jord bland de vuxna medan barnen härjade fritt på den stora gården.

Trevligheterna fortsatte ända fram mot småtimmarna när de sista gästerna slutligen lämnade festen glada i hågen och stärkta inför framtidens utmaningar.


  • Publicerad:
    2017-09-08 21:00