ANTIVITHET En tidigare föreläsare i ”rasfilosofi” vid UCLA har arresterats för att ha spridit antivitt hat samt ha hotat genomföra en masskjutning av vita vid universitetets institution för filosofi.

Matthew Harris, en svart antivit före detta lärare i ämnet rasfilosofi vid prestigefyllda University of California, Los Angeles (UCLA) har arresterats av Colorado SWAT (delstaten Colorados insatsstyrka) efter att ha hotat att begå en masskjutning mot vita medlemmar av universitetets filosofiska institution.

Insatsstyrkan frihetsberövade Harris efter ha väntat tre timmar på honom i hans lägenhet.

Harris gripande

UCLA ställde på tisdagen in all föreläsningsverksamhet på plats med anledning av det hot som Harris hade mejlat till lärosätets filosofiavdelning, rapporterar Los Angeles Times.

Universitet försökte först släta över hotet

UCLA fick erfara starka motreaktioner mot sina initiala försök att tona ned masskjutningshotet genom att gå ut med informationen att polisen kände till vissa ”oroande e-postmeddelanden och inlägg” som skickats till några studenter.

Harris lade på sin YouTube-kanal upp hundratals skottlossnings-videor, vilka mycket snart togs bort.

Det e-postmeddelande, som Harris skickade till filosofiska institutionen innehöll ett 800-sidigt manifest, där han även hotade att attackera Colorado University.

Nivån på våldet som visades i manifestet var direkt alarmerande”, kommenterar Boulders (Colorado) polischef Maris Herold och fortsätter:

"Det var väldigt våldsamt, vilket vi såg som ytterst oroande."

Tidningen Daily Bruin rapporterar att Harris förra året fick tjänstledigt från UCLA efter att studenter hade anmält att han skickat pornografiskt material till dem.

Los Angeles Times uppger att Harris, 31, fällt antivita rasistiska kommentarer och hot (vilka senare avlägsnats) i sina YouTube-filmer.

Tidningen skriver:

”UCLA återupptog på onsdagen klassrumsundervisningen efter att Boulderpolisen på tisdagen gripit en före detta föreläsare som till studenterna skickat en video över en masskjutning samt ett 800-sidigt manifest med konkreta hot.”

300 videor med hat och hot mot vita

På Harris YouTube-kanal fanns på måndagen som mest över 300 videor, av vilka de flesta laddats upp samma dag.

I videorna fäller Harris antivita hatiska kommentarer. Han namnger även specifika platser på UCLA:s campus och kommenterar kryptiskt att dessa ”läggs till listan”.

Vid midnatt visades på kanalen ett meddelande om att kontot hade avslutats.

Harris talar utanför bild när han spelar ett videospel, där han springer runt i en virtuell stad och skjuter på bilar och människor.

I en video upprepar han flera gånger fraserna:

-- Tillverkar du sprängmedel?

--En dag kan skiten faktiskt träffa fläkten.

Bilder och videoklipp från tidigare masskjutningar

En video med titeln UCLA PHILOSOPHY (MASS SHOOTING) som lades upp på söndagen innehöll starka bilder, bland annat från masskjutningen 2017 på en musikfestival i Las Vegas och klipp från filmen Zero Day (2003), som är löst baserad på en annan masskjutning, den vid Columbines Högskola.

Los Angeles Times har kommit över en kopia av delar av Harris e-postmeddelande till UCLA:s filosofi-institution.

I mejlet refererar han ofta till ras och använder sig frekvent av grova svordomar.

Meddelandet innehåller länkar till manifestet och flertalet videor, inklusive videon där hotet om masskjutning uttalas.